Osmanlı tarihini merak edenler, kitabeler ve mezar taşları ile karşılaşanlar, elinde arşiv belgesi olanlar sıfırdan Osmanlıca öğrenmek istiyorlar. Bununla beraber Üniversitede Osmanlıca dersi görenler ve Ecdada karşı bir borç görenleri de unutmamak lazım.
Osmanlı’nın yaklaşık olarak altı yüzyıllık bir zamanda hükmettiğini düşündüğümüz zaman Osmanlıcayı o döneme ait birçok tarihi belge, kitap, mektup, ferman, sanat ve medeniyet noktasında pek çok yerde görmek mümkündür. Bu nedenle sıfırdan Osmanlıca öğrenmek, bu belgeleri okumak ve anlamak için gerekli bir beceri haline gelmiş durumdadır.
Hem Osmanlıca öğrenmek Türk kültürü ve dilinin tarihi kökenleri hakkında da bilgi edinmenize yardımcı olur. Osmanlıca’dan günümüze kadar gelmiş bir çok kelime bulunmaktadır. Ayrıca Osmanlı sanat ve medeniyetine ait eserler hala günümüzde gezdiğimiz ve gördüğümüz yerlerde karşımıza çıkmaktadır.
Osmanlıca Öğrenmek Zor mu?
Bu sorunun cevabı aslında hem kolay hem zordur denilebilir. Yani yeni öğreniyorsan başlangıç seviyesinde isen oldukça kolaydır. Hele Kuran harflerini biliyorsan işlerin daha da kolay olur. İleri seviyeye doğru gittikçe zorlaşır. Diğer diller ve derslerimiz de böyle değil midir? Elbette öyledir.
Osmanlıca Öğrenmek Ne Kadar Sürer
Sıfırdan Osmanlıca öğrenmek için Osmanlıcanın 4 kur olduğunu düşünürsek. Bu kurların içeriği 1. kur temel Osmanlıca 30 gün, 2. kur İmla kuralları 60 gün, 3. kur Arapça ve farsça kurallar 90 gün ve 4. kur arşiv belgeleri ve kitabeler 45 gün olacak şekilde toplam yaklaşık 6-7 ay sürebilecek bir eğitimdir. Tabi bu süreler ortalama bir süre olup kişiye, çalışma şekline ve ders süresinin sıklığına göre değişir.
Osmanlıca Nasıl Öğrenilir
Sıfırdan Osmanlıca öğrenmek için öncelikle Alfabeden başlamamız gerekiyor. Alfabe Kuran’dan aşina olduğumuz şekliyle Kuran harflerinden müteşekkildir. Dilimize özgü bazı harf ilaveleri vardır. Osmanlıca harfleri link üzerinden öğrenebilirsiniz.
Harfleri iyice öğrendikten sonra Osmanlıcaya giriş yapabiliriz. Osmanlıca okuyabilmek için hareke bulunmaz bunun yerine okutucu harfler kullanılır. Dört tane okutucu harf olup bu harfler günümüz Türkçesindeki sesli harflerin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Osmanlıca okutucu harfler nelerdir? Linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz.
Okutucu harfleri öğrendikten sonra bolca cümle alıştırmaları yapmanız lazım. Cümleleri takılmadan belli bir seviyede okumak önemlidir. Bu noktada sitemizde bulunan Osmanlıca okuma metinleri ile Osmanlıca testlerinden faydalanabilirsiniz.
Bir sonraki aşamada Rika hattı üzerine yoğunlaşmalısınız. Osmanlıcanın olmazsa olmaz hattı Rika hattıdır. Rika hattı Osmanlıcanın el ile yazılmasıdır. Bunun için Sitemizde ve Youtube kanalımızda Rika hattı dersleri bulunmaktadır.
Bundan sonra 2. Kur olan Türkçe İmla kaideleri ile Osmanlıcayı daha bilinçli bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu kur biraz dil bilgisi ağırlıktadır. Aynı zamanda Osmanlıca yazmak noktasında da ilerlemiş olacağız. Bu kur hakkında hem içeriği hakkında sitemizde detaylı bilgiler bulunmaktadır.
Eğer 2. kur öğrenilmiş ise sırada 3. kur olan Arapça ve Farsça kelimelerin okunması ve imlası konusu gelir. Ancak Arapça ve Farsçanın bir kısmı işlenmektedir. Burada öğrenilen bilgiler o dilleri tamamen öğrenmek manasına gelmez.
Son olarak 4. kur olan Arşiv Belgelerinin okunması ve Kitabeler vardır. Ülkemizin çeşitli yerlerinde gördüğümüz kitabeleri ve yazılı belgeleri okumak için 4. kur derslerini almamız gerekmektedir. Sitemizde bu aşamalara ait bilgiler ve örnekler oldukça fazla bir şekilde bulunmaktadır.
Osmanlıca Öğrenmek için Arapça Bilmek Gerekli mi?
Hakkıyla bir Osmanlıca bilmek için Arapça bilmek gerekir. Çünkü Arşiv belgeleri ve kitabelerde Arapça kelimeler ve ibareler bulunmaktadır. Aynı zamanda Farsça kelimelerde bulunmaktadır. Yukarıda geçtiği üzere 3. kurda bu noktada eğitim verilmektedir.
Osmanlıca öğrenmek ve bilmek hepimize bir vefa borcu ve gerekliliktir. Ecdadımızın ortaya koyduğu medeniyet ve sanatı bir başkasının gözüyle değil bizatihi kendimiz okuyabilmeliyiz. Bu noktada temel düzeyde Okullarda eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira geçmişi ile tarihi ile arası kopuk olanların sağlam temelleri olması düşünülemez.
Mezar taşlarını okumak icin Osmanlıca öğrenmek istiyorum
Çok anlaşılır ve sade bir anlatım 👍 Bilgiler için teşekkürler