Osmanlıca Okuma Metinleri

admin 1.2k Görüntüleme
3 Dk. Okuma süresi

Osmanlıca öğrenmeye başayan bir çok kişi alıştırma yapmak ister. Biz de Osmanlıca okuma metinleri hazırlayarak onlara yardımcı olmak istedik.

Osmanlıca okuma metinleri için aşağıda önce Osmanlıcası sonra arkasından günümüz Türkçe’si verilmiştir. Öncelikle Osmanlıca olan metni okumaya çalışın daha sonra ise okuyamadığınız yer olursa yanında olan metne bakarsınız. Şimdiden kolay gelsin.

Osmanlıca Metinler ve Türkçeleri

Osmanlıca okuma metinleri hazırlarken amacımız şu idi sosyal medyada kısa metinler oldukça fazla var. Bir kıssa bir hikaye bir almaşı metin okuyalım denildi. Bizde sitemizede bu talepleri yerine getirdik

Eşek ile Kurdun Tartışması

Ormanda eşek ile kurt otun rengi konusunda tartışıyorlar. Eşek otun renginin kırmızı kurt ise yeşil olduğunu iddia ediyordu. Tartışma büyüyünce aslanın huzuruna çıkarılıyorlar.

Kral aslan her ikisini de dinledikten sonra eşeği suçsuz kurdu suçlu buluyor ve kurda hapis cezası veriyor.Kurt haklı olarak itiraz edip aslana otun rengini soruyor. Aslan tabiki de yeşil diyor. Kurt madem otun rengi yeşil ben neden suçlu bulundum? Aslan, senin suçun otun rengini bilmemek değil eşekle tartışmak.

İlginizi Çekebilir:   Osmanlıca Rika Okuma Metni - 2

Peygamberimizin Mucizesi

Osmanlıca okuma metinleri

Ağlayan Hurma Kütüğü

Hz. Peygamber (s.a.v) Medine’deki ilk yıllarında bir hurma kütüğüne yaslanarak hutbe okurdu. Sonraları sahabeler bir minber yaptılar. Rasulullah hutbe için bu yeni minberi kullanacaktı. İlk hutbesine çıktığında, daha önceki hutbelerde dayandığı kütük tüm mescidin önünde insan gibi ağlama sesleri çıkarmaya başladı.

Rasulullah (s.a.v) durumu anladı. Çünkü kütük Hz. Peygamberin (s.a.v) ayrıldığından bu şekilde ağlıyordu. Sahabeler şaşkındı, Rasulullahın bir mucizesine daha şahit oluyorlardı. Alemlere rahmet olarak gönderilen efendimizin (s.a.v.) şefkat ve merhamet ahlakından hurma kütüğü de nasibini aldı.

Efendimiz (s.a.v.) kütüğün yanına gitti ve onu okşayıp cennette müminlere hurma verecek bir ağaç olacağı müjdesini verdi. Efendimizin ilgi, şefkat ve tesellisi neticesinde kütüğün ağlama sesleri kesildi. Ahmet Bin Hanbel  Müsned 3 /30

Eskiler Bir Başkaydı

Dedem babannemle tartışsa ben namaz kılıp geleyim derdi. Birgün dayanamadım dede az evvel kıldın ya dedim bana döndü ve şöyle dedi, biraz daha tartışsak Allah bildiği gibi yapsın der, beş dakika soluklansın Allah kabul etsin diyecek ateşe barutla gidilmez evlât. Büyüklerimiz bu anlayışla bir ömür boyu aynı yastığa baş koydular…Rabbim bizleri de bu düşünceden mahrum etmesin

İlginizi Çekebilir:   Osmanlıca Nedir? Osmanlı Türkçesi Nedir?

Osmanlıca okuma metinlerini yazdıkça eklemeye devam edeceğiz. Osmanlıca öğrenmek için farklı ve değişik çalışmalar yapmaya gayretimiz devam edecek. Sizlerin desteği ile inşallah.

Bu makaleyi paylaş
7 İnceleme
  • Alperen says:

    3 dakika değil de, 3 saatimi aldı okumak

    Yanıtla
  • Tuba says:

    Bence güzeldi.Benim hoşuma gitti.Elinize Sağlık!😆

    Yanıtla
  • Salih Esen says:

    Lise 2. sınıfa ve Osmanlı Türkçesi dersi görmeye yeni başladım. Ders Kitapları dağıtılınca bir göz gezdirdim, gayet kolay gözüktü gözüme. Ardından öğrenmeye başladım fakat sınıfta konusu geçtiğinde fark ettim ki kimse bu konuda benim kadar heyecanlı değil idi. Hatta biri “Bize eski Türkçe diye Arapça öğretiyorlar” gibi bir gaf yaptı. Sıra arkadaşım bile “Kolay da olsa buna vakit ayırmam, işime yaramaz” dedi. İnşallah buraya eski değerleri korumak adına bu Türkçeyi öğrenmek isteyen insanlar geliyordur. Yoksa bu yüzyılların bilim ve sanat dili gözümüzün önünde kaybolup gidecek ve bu dille yazılmış onca eser de kimsenin işine yaramaz olacak.

    Yanıtla
    • admin says:

      İlginize ve farkındalığınıza teşekkürler. Evet heyecan duyan çok kişiler var. Bizin görevimiz de onlara yardımcı olmak.

      Yanıtla
  • Gizem says:

    Emekleriniz için çok teşekkürler, Allah razı olsun.

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir