Sekine Duası Arapça Okunuşu, Anlamı ve Faziletleri

admin 449 Görüntüleme
7 Dk. Okuma süresi

Sekine duası Kur’an’da geçen ayetlerden ve Allah’ın güzel isimlerinden oluşan nurani bir duadır. Bu duada pek çok faziletler bulunduğu sahih kitaplarda bildirilmektedir.

Sekine lügatte kalp huzurunu, itminan duygusunu, güvenli olmayı, sükunetli olmayı, vakarlı olmayı, ağırbaşlı olmayı ifade etmektedir. İşte sekine duası okuduğumuz vakit inşallah bunlara mazhar oluruz.

Sekine okumanın manasını manevi feyzin gelişi ile kalbin yaşadığı tatmin olma hali ve gönül huzurunu kazanmak şeklinde de tarif edilmiştir. Bu dua 19 defa okunduğu vakit zırh gibi insanı belalara ve musibetlere karşı muhafaza edeceğine dair rivayetler de bulunmaktadır.

Sekine Duası Nedir?

Bu dua Ahmet Gümüşhanevi Hazretleri’nin Mecmuatül Ahzab isimli eserinde geçmektedir. Rivayete göre Hz. Cebrail (a.s) bir zaman Hz. Peygamber (s.a.v) huzuruna gelerek sekine duası başında bulunan altı esmayı getirmiş ve Peygamberimiz de bir sayfaya yazmasını Hz. Ali’den istemiştir.

Hazreti Ali (r.a) efendimiz bu hadiseyi “Hz. Cebrail’i gökkuşağı gibi semayı kuşatmış gördüm. Sesini işittim. Allah’ın Ferdün, Hayy, Kayyum, Hakem, Adl ve Kuddus isimlerini yazılı olarak buldum.” şeklinde söylemiştir.

Daha sonra Bediüzzaman hazretleri (r.a) sekine duasında geçen ayetleri o isimlerle birleştirerek sekine duasını oluşturmuş ve hayatı boyunca vird edinmiştir. Sekine duası içinde Yüce Allah’ın altı ismi bulunmaktadır. Bu isimlerin anlamı kısaca şöyledir.

Sekine Duası İçindeki Allah’ın İsimleri

Ferd: Yani Allah birdir, tektir ve yeganedir. Onun eşi ve benzeri asla olamaz o tekdir. Hem zatında tektir hem kainatta icraatında tektir. Onun asla şeriki yoktur.

Hayy: Allah sonsuz olarak diridir. Ezeli, ebedî ve ölümsüz hayat sahibi olandır. Ham zatında ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğu gibi her şeye hayatı veren, her şeyi dirilten tutanda Odur.

Kayyum: Yüce Allah her daim kaimdir yani tabir caizse o daima ayaktadır. Yarattığı her bir şeye zerreden şemse hakimdir. Mahlukat yani her şey Onunla var olur ve Onunla ayakta durur. Yüce Allah’ta ne bir uyuklama, ne de bir uyku ve ne de bir gaflet bir an dahi olmaz.

Hakem: Yüce Allah hüküm ve hikmet sahibidir. Yarattığı bir her şeyde bir hikmet ve bir fayda bulunur. Asla faydasız ve boşu boşuna bir şeyi yaratmaz. o haklıyı ve haksızı birbirinde ayırır, aralarında hak ve adâletle hüküm verir. 

İlginizi Çekebilir:   Akşam Namazı Nasıl Kılınır? Akşam Namazının Önemi

Adl: Yüce Allah adalet sahibi olup her yarattığına hakkı olan her şeyi verir. Hiç kimseye hiçbir zaman asla haksızlık yapmaz. Mahşerde mutlaka adaletle hükmeder yani o haksızlıkla değil, adaletle muamele eder.  Aynı zamanda Allah kendisi adalet sahibi olduğu gibi, kullarına da her işlerinde adaleti olmalarını ister.

Kuddüs: Yüce Allah pak ve temizdir. O noksanlıklardan, kusurlardan, acizliklerden beridir. Küfrün ifade ettiği her türlü eksik sıfatlardan münezzehtir.  Mahlukatı mükemmel, kusursuz, temiz ve pak yaratır. O temizliği sever, temizliği emreder, işlediklerinden pişman olan ve tövbe eden kullarını günahlarından arındırır ve onları temiz kılar.

Sekine Duasının Faziletleri

Rivayetlerde ve kitaplarda Sekine duasını okumanın birçok fazileti ve hikmeti bulunduğu bildirilmektedir. Bir kişinin eğer huzur bulması, mutlu olması, sükun bulması, muhafaza olunması vb. şeyler için sekine duası okunması tavsiye edilmiştir. Sekine duasının bazı faziletleri aşağıdaki gibidir.

– Bu duayı okumak kişinin huzur ve mutluluk bulmasına vesile olur.

– Allah (c.c.) ‘ın izniyle aile arasında yaşanan tartışmalar son bulur.

– Okuyan kişi huzurlu ve mutlu bir yaşama ve ortama ulaşır.

– Bu duayı okuyan hastalar inşallah şifa bulur.

– Bu dua insanın doğru yola ulaşmasına vesile olur.

– Sekine duası ile kişi kötülüklere karşı mahfuz olur. İnşallah.

Sekine Duası yapılırken bazı hususlara dikkat edilmesi uygun olacaktır.

Kişi sekine duasını okumadan evvel abdest alması uygun bir davranış olacaktır. Dua edileceği vakitte sakin ve kimsesiz bir ortamda olunması huzur ve sekinet açısından iyi olur. Eğer duasının kabul olunmasını istiyorsa tüm içtenliğiyle samimiyetle dua etmesi gerekir. Duanın icabetine vesile olmak cihetiyle o gün sadaka verebiliriz. Zira sadaka vermek rahmet kapılarının açılmasını vesile olduğu rivayet ediliyor.

Sekine duası için niyet ederek başlamak (Ne maksatla ve ne için okunduğuna niyet etmek), İstiğfar etmek 7 Kez uygun olacaktır,7 Kez Salavat-ı Şerife okumak, 10 Kez Allah-u Ekber diyerek başlamak ve akabinde 19 defa okumaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus dua eden kişinin acz ve fakir içinde olduğunu idrak etmesi ve Allah’ın kişinin ettiği duayı kabul eden ve buna kudreti yeten bir zat olduğu hiçbir zaman aklından çıkarmamalıdır.

İlginizi Çekebilir:   Artsın Eksilmesin Taşsın Dökülmesin Sofra Duası

Sekine Duası Arapça ve Türkçe Okunuşu ile Meali

Sekine Duası Arapça

  1. Allah her sıkıntıdan (güçlükten) sonra bir kolaylık lütfedecektir (yaratacaktır). (Talak Suresi 65/7)
  2. Tüm yüzler hakiki hayat sahibi ve her şeyi ayakta tutan Allah’a boyun eğmiştir. (Taha suresi 20/111)
  3. Şüphe yok ki Allah size karşı çok şefkatli (esirgeyici), çok merhametlidir. (Hadid suresi 11/9)
  4. Şüphe yok ki Allah tövbeleri çokça kabul eden ve çokça merhamet edendir. (Nisa, 4/16)
  5. Şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcı ve çok merhamet edicidir. (Nisa, 2/23, 106)
  6. Şüphesiz ki Allah her şeye gücü yettiği halde çok bağışlayıcıdır. (Nisa, 4/149)
  7. Şüphesiz Allah her şeyi hakkıyla işitir ve her şeyi hakkıyla görür. (Nisa, 4/58)
  8. Şüphesiz Allah her şeyi hakkıyla bilir ve her işi hikmetle yerine getirir.(Nisa, 4/11)
  9. Muhakkak ki, Allah sizin üzerinizde gözeticidir ve her halinizi görür. (Nisa, 4/1)
  10. Biz sana apaçık bir fetih yolu açtık. (Fetih, 48/1)
  11. Ve Allah sana pek şerefli bir zaferle yardım etsin. (Fetih, 48/3)
  12. Şüphesiz Allah’a tâbi olan topluluk gerçek galiplerin ta kendisidir. (Maide, 5/56)
  13. Muhakkak ki Allah, azabında pek kuvvetlidir ve kudreti her şeye galip olandır. (Hud, 11/66)
  14. Muhakkak ki hiçbir şeye ihtiyacı olmayan ve her türlü övgüye lâyık olan ancak Allah’tır. (Lokman, 31/26)
  15. Allah bana yeter. O’ndan başka ibadete lâyık hiçbir ilah yoktur. (Tevbe, 9/129)
  16. Allah bize yeter. O ne güzel vekildir. (Al-i İmran, 3/173)
  17. En büyük korku olan kıyametin dehşeti onlara üzüntü vermez. (Enbiya, 21/103)
  18. Ancak Sana kulluk eder ve ancak senden yardım isteriz. (Fatiha, 1/5)
  19. Ve Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamdolsun. (Fatiha, 1/2; Enam, 6/45)

Velhasılıkelam

bu duayı vird haline getirerek her gün okumalıyız. Bizi bir zırh gibi belalara ve musibetlere koruyacağı ve bir nur olacağını bilmeliyiz. Samimane ve içten Allah’tan umarak okumalıyız. Asla ümitsiz olamamalıyız zira her şey onun elindedir ve her şey onun emriyle bir kün fe yükün emrine bakar. Borçtan kurtulmak için dua  okumak için linke tıklayınız. Allah’a emanet olun. Vesselam.

Bu makaleyi paylaş
6 İnceleme
  • zoritoler imol says:

    Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say superb blog!

    Yanıtla
  • Yüksek verimli 300 lt kompresörlerle işlerinizi hızlandırın. Güvenilir ve dayanıklı ürünlerimizle tanışın.

    Yanıtla
  • kompresör says:

    İşiniz için en iyi kompresörü burada bulacaksınız. Performansı ve kaliteyi bir arada sunuyoruz

    Yanıtla
  • vorbelutrioperbir says:

    Deference to author, some great information .

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir