Talha Bin Ubeydullah Kimdir?

admin 320 Görüntüleme
6 Dk. Okuma süresi

 Hz.Talha Bin Ubeydullah Kimdir? Cennetle müjdelenen on sahabeden birisidir. Bu mübarek sahabenin hayatı, faziletleri ve hakkındaki bilgileri derleyerek yazdık.

Bu büyük sahabenin künyesi Ebu Muhammed Talha b. Ubeydullah b. Osman et-Teymi el-Kureyşi’dir. Doğduğu tarih konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır.

Nesebi Hz. Peygamber (sav) ile Mürre’de, Hz. Ebu Bekir ile Amr b. Kaab’da birleşir. Annesinin adı Sa‘be bint Abdullah’dır. Babası ise Ubeydullah’tır. Künyesi Ebu Muhammed’dir.

Talha Bin Ubeydullah Hayatı

Hz. Talha İslamiyet’i kabulünden evvel Mekkenin önemli tacirlerinden idi. Ticaret için gittiği Busra’da olan bir rahipten Hz. Muhammed’in (sav) peygamber olduğunu öğrenir. Hemen vakit kaybetmeden Mekke’ye döner. Akabinde Hz. Ebu Bekir (r.a.) vesilesiyle İslâmiyet’i kabul ederek ilk Müslümanlar arasında katılmıştır.

Talha Bin Ubeydullah hem vahiy kâtipliği yapmış hem cennetle müjdelenmiş hem de Peygamberimizin havarisi olarak bilinen 12 sahabeden biridir. Ayrıca halifeyi seçecek Ashab-ı Şura içinde olan altı kişiden biridir.

Hz. Peygamber (sav) tarafından Bedir Savaşı için istihbarat toplamak için Said b. Zeyd’i ile beraber Şam tarafına gönderilmiş ve bu nedenle direk savaşa katılamamıştı. Ama savaşa katılmış gibi kendisi ganimetten pay almıştır.

Cennetle Müjdelenen On Sahabeden Birisi

Uhud savaşı ve sonrasındaki bütün savaşlara katılmıştır. Uhud savaşında kahramanca savaşmıştır. Bu savaşta Hz. Peygamberi (sav) korurken pek çok yerlerinden yaralanmış ve eli çolak kalmıştır.

Hz. Peygamber uhut savaşında üzerinde iki zırh olduğundan Uhud kayalığına çıkamamıştı. Ancak Talha Bin Ubeydullah (r.a.) hazretlerinin sırtına basarak çıkabilmiştir. Bu hadise sonrasında onun için “Talha’ya -cennet- vacip oldu” (Tirmizi) hadisi varid olmuştur.

Hz. Peygamber Efendimiz onu çok sever ve onu göremediği zaman “Bir şey mi oldu ki ben o melih ve fasih dostumuzu göremiyorum.” demiştir.

İlginizi Çekebilir:   Kitaplara İman Nedir? İlahi Kitaplar ve Peygamberler 

Talha Bin Ubeydullah ve Sadakat

Uhud savaşı esnasında Efendimiz’in (sav) çevresinde sahabe efendilerimiz adeta etten bir duvar örerek onu müşrik hücumlarına karşı muhafaza etmeye çalıştılar. Efendimize gelen oklara, taşlara ve kılıçlara karşı vücutlarını siper etmişlerdir.

Bu şiddetli savaşta canının feda edercesine savaşan Talha Bin Ubeydullah otuzdan fazla yerinden yara almıştı. Öyleki Hz. Peygambere (s.a.v.) doğru gelen bir kılıcı görmüş hiç düşünmeden koluyla karşılamıştır. Ama ondan sonra çolak kalmıştır.

Peygamberimiz (sav) “Ey Allah’ım Talha’ya şifa ver ve onu kuvvetlendir.” diyerek dua etmesi ile akabinde mübarek elini onun bütün vücudunu mesh etmiş ve şifa bulmuştur. Hemen sonrasında savaşa koşması onun unutulmayacak kahramanlıkları arasındadır.

Onun kahramanlığı ile ilgili Hz. Peygamber (sav) “Talha Cennet oldu.” demiştir. Ayrıca o büyük sahabeye “Talhatü’l-hayr,” “Talhatü’l-cud,” ve “Talhatü’l-Feyyaz” lakaplarını vermişlerdir.

Hz. Peygamber (sav) şöyle dedi. “Uhud savaşı sırasında sağ tarafımda Cebrail’den, sol tarafımda ise Talha bin Ubeydullah (r.a.) dan bana daha yakın birini görmedim. Şayet dünyada gezen ve cennetlik olan birine bakmak isteyen, Talha bin Ubeydullah’a baksın!”

Uhud’un Yaşayan Şehidi

Yine Hz. Peygamber (sav) onun için “Yeryüzünde yürüyen bir şehide bakarak sevinç ve mutluluk duymak isteyen, Talha bin Ubeydullah’a (r.a.) baksın!” dediği büyük sahabedir.

Uhud savaşında gösterdiği fedakârlıkları ile ilgili olarak Hz. Aişe (r. a) validemiz “Ne zaman Hz. Ebubekir’in (r.a.) yanında Uhud savaşı söylense o “O gün tamamen Talha’nın günüdür.” derdi. Hz. Ali (r.a) ise “O kişi Ebu Muhammed Talha’dır (r.a.) ki, o genellikle kendinden bir şey istenmeden hemen verir.” Dedi.

Halife Hz. Ali (r.a.) Cemel Vakası sonrasında Hz. Talha’nın (r.a.) şehadet haberini işitince çok ağlamış ve şöyle demişti. “Ey Talha! Benim ve senin ayette ifade edilen “Biz Cennet ehli olanların kalplerindeki kin ve husumeti söküp çıkarırız. Onlar artık dost ve kardeş olarak karşılıklı tahtlar üzerinde otururlar. (Hicr suresi 47) bahtiyar cennetliklerden olmamızı temenni ederim” demiş ve akabinde “Ümit ederim, Osman, Talha, Zübeyir ile ben bunlardan olayım” söylemiştir.

İlginizi Çekebilir:   Peygamberimizin Hayatı Kısaca Özet

Yine Hz. Ali “Ey Talha, yıldızlarla dolu bu gökyüzünün altında seni toprağa serili olarak görmek bana çok ağır geldi. Keşke ben 20 yıl evvel ölseydim de bu günü görmeseydim “dedi.

Feyyaz Lakabı

Tebük gazvesine katkı için sahabeler bir şeyler veriyor, gayretle orduyu donatmak için çalışıyorlardı. Bu mübarek sahabe yarışırcasına, neyi var neyi yok sarf etmiş bundan dolayı da Feyyaz lakabı verilmiştir.

Hazret-i Ebu Bekir’in hilâfeti dönemindeki bütün savaşlara katıldı. Hazret-i Ebu Bekir hastalandığında, kendisinde sonra kimin halife olması gerektiğini Hazret-i Talha ile istişare etmiş o da Hazret-i Ömer bu makama en çok layık olan kişidir diyerek cevap vermişti. Allah sana şayet sorarsa “Müslümanların işini kime terk eyledin?” o vakit  gönül rahatlığıyla  “Hz. Ömer’e bıraktım” dersin diye söylemişti.

Ashab-ı Şura Üyesi

Talha bin Ubeydullah Aşere-i mübeşşereden yani cennetle müjdelenen 10 sahabeden birisiydi. Hem ilk Müslümanlardan biridir. Hazreti Ömer (r.a) ölmeden evvel atadığı Ashab-ı Şura’ya seçilmiş altı sahabeden biridir. Cemel Vakasında 60 yaşlarında olduğu halde Mervan’ın okuyla şehit olmuştur.

Sahabeden birçok kişi Ümmi Eban isimli hatunla evlenmek istemişti. Ama o hiçbirini kabul etmeyerek sadece Talha bin Ubeydullah’ın teklifine kabul etti. Nedeni soruldu. O ise ben onun ahlakını bilirim. Evine girdiği vakit güler yüzle girer, evinden çıkarken de mütebessim çıkar, Kendisinden bir şey istenirse verir, kendisine bir iyilik yapılırsa teşekkür eder. Bir kusur görürse affeder. demişti

Talha Bin Ubeydullah’ın Kabri Nerede?

Hz. Talha 656 tarihinde Irak’ta bulunan Basra yakınlarında 60 yaşlarında şehid olmuş ve kabri Basra’nın dışında bulunmaktadır.

Allah’tan tüm sahabeler ile beraber onların şefaatini ve Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz’e gösterdiği fedakarlıkların bizlere örnek oluşturması için dua ederiz. Cennetle Müjdelenen Sahabeler kimlerdir okumak için linke tıklayınız.

Bu makaleyi paylaş
4 İnceleme
  • Abdurrahim Açıkgöz says:

    Rabbim bizlerede sahabe efendilerimizin hayatından dersler alarak hal ve hareketlerimize aktarmayı nasip eylesin amin. Emeğiniz için teşekkürler hocam Allah razı olsun.

    Yanıtla
    • Emrah says:

      Çok güzel olmuş kim yaptıysa ellerine sağlık

      Yanıtla
  • Seher says:

    Her okuduğumda duygulandigim bir sahabe. Arada yeni evlenenlere oğlun olursa talha koysana derim. Belki bir torunum olur adi da ahlakı da Talha olan.

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir