İbret alınacak hikayeler vardır aynı Belam Bin Baura gibi. Musa Peygamber zamanında yaşamıştır. İsrailoğullarından gelmiş, Kenan ilinde yaşamış ve ismi azam duasına erişmiş birisidir.
İbret alınacak hikayeler olarak Belam Bin Baura’yı anlatıyoruz. O dönemde Musa peygamber bulunuyor ve Kenan illerinin Şam’daki bir bölgesinin fethi için oralara gelmiş. Musa peygamberin ordusu var oraları alacağı fethedeceği neredeyse kesin gibi.
İbret Alınacak Hikayeler
Bunu haber alan ve Kenan ilinde yaşayan insanlar hep birlikte ne yapacağız, ne edeceğiz diyerek çaresiz bir şekilde Belam Bin Baura’nın yanına gidiyorlar. Ona diyorlar ki ne olursun sen büyük bir zatsın bizi bu ağır durumdan kurtar. Bize yardım et ve dua et diyorlar.
Belam Bin Baura Kimdir?
İmam Gazali bu zat hakkında şöyle demiş. Belam dünyadan arşa baktığında ötesini gören birisidir. 12.000 civarında ilmi ders almış ve pek çok talebesi olmuş yüksek mertebelere çıkmış birisidir.
İsmi Azam Duasını Bilen Adam
Bir de bu zatın bir özelliği var ki ismi azam duasının bir hikmeti ve bir sırrı onun elinde var. Yani o ismi azam ile ne dua etse o dua kabul oluyor.
İşte böyle bir adamın yanına geliyorlar. Ona diyorlar ki kurtarsan kurtarsan ancak sen kurtarırsın ne olur Musa’ya bir beddua et diyorlar. Hani beddua et ki Kenan iline gelmesin, buradan çıksın gitsin diyorlar.
Belam Bin Baura işin farkında onlara siz ne dediğinizi biliyor musunuz o Allah’ın bir peygamberidir. Ona hiç beddua edilir mi? demiş. Tekliflerini red etmiştir. Ama onlar vazgeçmemiş sık sık geliyorlar, gidiyorlar, geliyorlar gidiyorlar ve isteklerini tekrar söylüyorlarmış.
Lakin Belam sizlere yazıklar olsun diye bağırarak beddua etmiyordu. Onlar ise her geldiklerinde ufaktan bir hediye getirerek onun yanına bırakıyorlardı. Hediye bırakırken de bir şey talep etmiyorlar. Bu hediye burada dursun diyorlardı.
En sonunda Belam onlara demiş ki sizin için bir istihareye yatayım. İstihareye yatıyor. Rüyasında ona o Allah’ın peygamberidir. Asla ona beddua etme diyorlar. Uyanınca onlara bu iş olacak gibi değil boşa beklemeyin demiş.
Oradan ayrılan insanlar Belamı nasıl kandıracağız, nasıl yapacağız diye düşünmüşler ve hanımına gitmişler. Giderken de yine boş gitmemişler hanımına mücevher altınlar döküyorlar.
Hanımı Belam’ın altından giriyor, üstten çıkıyor, hediye çıkarıyor, mücevher çıkarıyor. En son Belam’a diyor ki bunlar bizim halkımız o insanları korumanız lazım. Baskıdan bunalan Belam tamam, kadın diyor, yani ikna oldum, beddua edeceğim Musa’ya diyor.
Her Duası Kabul Olan Adam
Eşeğine biniyor bir dağa çıkacak o dualarını dağda ediyormuş. Eşek yolda üç kere sendeliyor. O ise eşek sendelendiğinde vuruyor eşeğe hadi git yoluna diyor üçüncüde eşek artık dile geliyor sakın Allah’ın peygamberine beddua etme demiş.
O ise sen ne anlarsın diyerek eşeği yine dövüyor bu şekilde yürüyerek dağa çıkıyor. Dağda halk orada bekliyor. Belam açıyor elini beddua etmek için diyor ki Ey rabbim sen Musa’yı koru bu halkı helak et.
Halk diyor ki belam ne yapıyorsun? Bizler sana ne kadar hazine verdik Servet verdik Sen bize beddua ediyorsun? O diyor ki, Allah Allah ben Musa’ya beddua etmek istedim. Arkasından Ey rabbim sen bu halkı yerle yeksan et Musa’yı ise koru diyor. En son diyor ki vallahi Allah dilime hakim oldu, bana Musa’ya beddua ettirmiyor. Ondan sonra dili bir köpek dili gibi upuzun olup karnına kadar gelmiş. Ve dünyamda ahiretimde elimden gitti demiştir.
Belam Bin Baura İle İlgili Ayetler
Bazı müfessirlere göre Araf suresinin 175 ve 176. ayetleri bu vakaya bakıyor. Mealen ” Habibim! Onlara şu kimsenin ibret verici haberini anlat. Biz ona âyetlerimizi vermiştik. Fakat o, gurura kapılarak, âyetlerimizden sıyrılıp çıktı. Böylece şeytan onu kandırıp peşine taktı. Nihayet azgın biri oldu.
Şayet dileseydik, onu ayetlerimizle yüceltirdik; fakat o dünyaya meyletti ve nefsinin arzularına uydu. Onun durumu köpeğin hâline benzer ki, üzerine varıp kovalasan da dilini çıkarır solur, kendi hâline bıraksan da solur. İşte âyetlerimizi yalanlayan bir toplumun hali böyledir. Sen kendilerine bu kıssayı anlat, belki üzerinde düşünürler.
İbret alınacak Hikayeler hakikaten de var. Önemli olan bu dersi ve ibreti alabilmek. Yoksa sadece dinlemek değil ben olsaydım demek değil aslolan dersi çıkarmak ve hayatına tatbik edebilmektir. Vesselam. Ayrıca Ders Veren İbretlik Hikayeler Berissanın Hikayesini de linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
Rabbim bizleri böyle güzel kıssalardan ibret alıp ders çıkarmayı hayatımıza tatbik etmeyi nasip eylesin amin. Emeğiniz için teşekkürler hocam Allah razı olsun
İbretlik
excellent issues altogether, you just won a brand new reader. What might you suggest about your submit that you made some days ago? Any certain?
en iyisi için çalışıyoruz teşekkürler
WOOOOOPPPP ,…. top post ,.. gona save it!