Gusül abdesti genel manada vücudumuzun tamamının temiz su ile yıkanması olarak tanımlanmıştır. Başka bir ismi boy abdesti olarak bilinen gusül niçin ve nasıl alınır konusunu derleyerek genel bilgileri bir araya getirdik.
İslam dinine göre bir gereklilik ve farzdır. Gusül abdestini yani boy abdestini hem vücudun temizlenmesi hem ibadet edebilmek için alırız. Boy abdestinin fıkıhça farzları ve sünnetleri bulunmaktadır. Eğer su bulunamaz ise teyemmüm olarak alınabilir. Yüce kitabımız Maide suresi 6. Ayette “Eğer cünüp oldunuz ise, boy abdesti alın” diyerek bizlere guslü emreder.
Hz. Ayşe (ra) validemiz Peygamberimizin (sav) gusül abdestini nasıl aldığını şöyle tarif etmiştir. “Hz. Peygamber gusül abdesti alırken evvelen ellerini yıkamakla başlardı. Sonra edep yerini yıkar ve namaz abdesti gibi abdest alırdı. Ondan sonra suyu ile saçlarını iyice yıkardı. Ondan sonra başına 3 defa su döker akabinde sağ ve sol omuz ile bedeninin diğer kısımlarına su dökerek yıkardı. En son olarak ayaklarını yıkardı.” (Müslim, Hayz, 35)
Gusül Abdesti Ne Zaman Alınır?
1- Cünüplük hali: Bu hal iki sebepten meydana gelmektedir. Birincisi uyanık halde olsun yada uyku halinde olsun, herhangi bir şekilde cinsel bir ilişki olmaksızın şehvetle meninin dışarı atılması ile alınan gusul abdestidir.
Bir kimsenin uyandığında ihtilam olduğunu hatırlamamakla beraber şayet elbisesinde meni görürse o kimsenin gusletmesi icap eder. İhtilam olduğunu hatırlasa ama elbisesinde bir iz emare görmez ise o kimsenin gusletmesi icap etmez.
Fakihlerin çoğu (şafiler hariç) bir kimsenin cünüp olması için meninin şehvetle gelmesini şart koşmuşlardır. Bu halde ağır yük kaldırmak, düşmek, hastalık gibi nedenlerle meninin geliyorsa cünüplük sebebi saymamışlardır.
İkincisi nokta ise cinsel bir ilişkide bulunmaktır. Burada önemli nokta meninin gelmesi şart değildir. Çünkü cinsel ilişkinin kendisi zaten cünüplük sebebidir.
2) Kadınların hayız hâli olup bu halleri son bulduğu vakit gusletmeleri kendilerine fıkıhça farz olur.
3) Yine kadınlara ait bir durum olan nifas (yani doğumdan sonraki lohusalık hâli) halinden kurtulan bir kadının gusletmesi ona farzdır.
Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Gusül abdesti almak isteyen birisi banyoya girmeden evvel besmele çekip sol ayağı ile banyoya girmesi gerekir. Akabinde şu şekilde “Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” diyerek niyet edilir.
Eller bileklere kadar yıkanır, edep yerleride sol el ile yıkanır. Sağ avuç ile ağzına 3 kere su alınır ve her seferinde ağız boğazına kadar gargara yapılarak temizlenir. Sonra sağ avucuna su alınır burnuna ve genzine gidene kadar 3 defa su verilir.
Bundan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su dökerek bütün vücut güzelce yıkanır. Her su dökülüşte ellerle vücut iyice yıkanır. İğne ucu kadar olsa bile kuru yer kalmayacak bir şekilde vücudun her noktası güzelce temizlenmesine dikkat edilir.
Gusül Abdesti Farzları Nelerdir?
Guslün farzı üç tanedir. Birincisi ağza bolca su alıp boğaza çalkalamaktır. İkincisi burna su çekip genze kadar yıkamaktır.Üçüncüsü ise bütün vücudu kuru yer kalmayıncaya kadar yıkamaktır.
Gusül Abdesti Sünnetleri Nelerdir?
Evvelen niyet etmek gerekir. Niyet şöyle yapılabilir “Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” denilir. Gusle besmele çekerek başlamak.
Eğer bedenimizin bir yerinde pislik vb. varsa önce onu güzelce temizlenir ondan sonra edep yerleri yıkanır. Gusülden önce normal abdest almak. Su dökünmeye başımızdan başlamak, akabinde sağ omzuna, sonrada sol omzuna dökmek
Gusül Abdesti Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Gusül abdesti alırken saçların diplerine, sakal, bıyık ve kaşların altlarına suyun gitmesine dikkat edilir. Suyun göbek boşluğuna, kulakların iç kısımlarına ve küpe deliklerine ulaşmasına dikkat edilir. Parmaklarda şayet sıkıca bir yüzük varsa yerinden oynatılarak altları yıkanır. Başkaca vücuda iyice yapışmış olan ve suyun bedene değmesine engel olan bir şeyler varsa aynı şekilde giderilir.
Dişlerimizin arasında yemek ve ekmek kırıntıları varsa temizlemek güzeldir. Gusül alırken bir dua okunmaz. Edep yerleri banyo yapılan alan geniş bir alan ise örtülü olunmalıdır. Kıbleye dönülmez ve abdest alırken gereksiz yere konuşma yapılmaz.
Gusül Abdesti Olmadan Yapılması Haram Olan Şeyler
Bir kimsenin guslü yoksa o kişi namaz kılamaz, Kur’an okumak ki ezberden yada Mushaf’a bakarak bir ayet de olsa Kur’an okumak (tilâvet) haramdır. Kur’an-a el değmek. Evet Kur’an okumak caiz olmadığı gibi el sürmek dahi caiz olmaz. Kâbe’yi tavaf etmek, Zaruret olmaksızın cami içine girmek caiz değildir. Lakin dua okumak caizdir.
Gusül Abdestini Almanın Sünnet Olduğu Durumlar
Cuma ve bayram namazları öncesinde, hac ya da umre niyetiyle ihrama girerken ve Arafat’ta vakfeden önce gusül almak sünnettir. Bununla beraber gusül almak zamanı bir namaz vakti olup bilmemekten kaynaklı olarak söylenen gusül 3 gündür kesinlikle yanlıştır.
Gusül ve Vesvese
Bunlarla beraber elimizden geleni yapmak ama vesveseye düşmeden abartmadan ve israf etmeden guslü almak en güzelidir. Unutmayalım ki gusül alacam diye defalarca banyo yamak tonlarca su harcamak israf etmek caiz olmaz.
Çok vesveseli ise İslam dininin kolaylık dini olduğu bilinmelidir. Rabbimizin çok merhametli olduğu ve mezheplerde bazı kolaylıklar olduğu da unutulmamalıdır. Yine bilelim ki vesvese bilmemekten doğar ve gelişir. Bilmek ve öğrenmekle gider. Ehemmiyet verilse şişer ve giderek artar. Onun için vesvesenin şeytandan geldiği bilinmeli ve onun üfürmelerine dikkat kesilmemeliyiz. Allaha emanet olunuz vesselam.
Allah razı olsun hocam verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler.