Karaki Hüseyin Çelebi Cami Kitabesi

admin 328 Görüntüleme
2 Dk. Okuma süresi

Karaki Hüseyin Çelebi Sirkeci Camisine ait olan kitabe İstanbul’un fatih ilçesinde bulunmaktadır. Bu cami Yıldırım Beyazıt Han devrinde inşa edilmiştir.

Karaki Hüseyin Çelebi Caminin bir hikayesi vardır ve şöyle anlatılmaktadır. Bu cami İstanbul’un fethinden önce inşa edilmiştir. Şöyle ki Yıldırım Beyazıt İstanbul’u kuşatmış ancak Bizans bir türlü alınamamıştı.

Bu kuşatmada Bizans oldukça fazla yorulmuş ve yıpranmıştı. Hatta bu dönemde fetih için Anadolu hisarı inşa ettirmiştir. Yıldırım Beyazıt kuşatmadan geri çekilmek için Bizans’a bazı şartlar ileri sürmüştü.

Karaki Hüseyin Çelebi Cami

Bu şartlar arasında Cibali ve  Hocapaşa bölgelerinde Müslüman bir mahalle kurulması ve buralara iki mescidin yapılması şartı da vardı. Bu şartlar Bizans tarafından kabul edilir.

Yıldırım Beyazıt Han o zaman Ürdün Karaki doğumlu Hüseyin Çelebi İstanbul’a gönderir ve bu mescid’de görevlendir. İşte bu caminin ismi bu zattan gelmektedir. 

1871 yılında bu Camide meydana gelen büyük bir yangında cami hasar görmüş ve Davalar Nazırı Mümtaz Ebubekir tarafından tamir ve inşa ettirildiğini yazan kitabeden anlıyoruz.

İlginizi Çekebilir:   Kitabeler Hakkında Her Şey
Karaki Hüseyin Çelebi kitabesi

Bu kitabede şöyle yazmaktadır;

Deâvî nazırı sabık Mümtaz efendi merhumun vasiyeti üzerine 
İşbu Karaki Hüseyin Çelebi cami-i şerifi mücedded ibna ve inşa olunmuştur. 
Hicri 1288 (1871)

Kelime Tahlili

Deâvi : Dava kelimesinin çoğulu yani davalar demektir. Nazır ise şimdiki karşılığı ile Bakan anlamına gelir. Bu durumda önceki Adliye Bakanı Mümtaz Efendi şeklinde okunur. Mücedded: Yenilenmek, Yeniden Olmak, İbna: Bina Etmek, İnşa: İnşaat, Yapı yapma

Kitabe Nedir?

Tarihi bir eserin veya binanın ne zaman yapıldığı ne zaman tamir edildiği ve tarihi eser hakkında bilgilerin bulunduğu taştır. Kitabeler taştan olabildiği gibi mermer, çini, ahşap, maden vb. şeylerden de olabilmektedir.

Kitabeler ile ilgilenen ve konusu kitabeler olan ilime ise Epigrafi denir. Kitabelere aynı zamanda yazıt da denmektedir. Kitabeler bugün tarihçilerin ve arkeologların en önemli kaynak ve vesikaları konumundadır. Sitemizde bulunan 4. kur dersleri kitabeler hakkında bilgi vermektedir. 

Değerli yorumlarız ile siteye destek verirseniz sevinirim. Allah’a emanet olunuz. Selametle kalınız. Ayrıca Bezmi Alem valide Sulta Çeşmesi kitabesi isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

İlginizi Çekebilir:   Zühtü Paşa Cami ve Mektebi ile Kitabeleri
Bu makaleyi paylaş
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir