Silahtar Mustafa Ağa Çeşmesi ve Kitabesi

156 Görüntüleme
2 Dk. Okuma süresi

Silahtar Mustafa Ağa Çeşmesi İstanbul’da Üsküdar ilçesinde bulunmaktadır. Bu çeşme Sultan 2. Mahmut zamanında Silahtar Mustafa Ağa tarafından yaptırılmıştır.

Silahtar Mustafa Ağa Çeşmesi Üsküdarda Salacak İskele Sokağı üzerinde, İmrahor Çeşme Sokak köşesinde bulunmaktadır. Çeşme tek yüzlü olup klasik tarzda yapılmış mermerden bir yapı vardır. Kemerinde ise münavebeli yani sırayla beyaz ve renkli taş kullanılmıştır. Kemer boşluk kısımlarında büyük iki rozet vardır. Kemerin hemen üstünde kitabe onun üstünde ise oymalı hoş bir borniş vardır.

Ayna taşında kabartma süslemeleri olmakta olup orta kısmında “Ve minel Mai…” yazısı bulunmaktadır. Teknesi sağla ve sedlerinden birisi kırıktır. Silahtar Mustafa Ağa Çeşmesi, İstanbul’un tarihi eserlerinden birisi olup çeşme günümüzde kullanılmamakta ama ziyaretçilere açıktır.

Silahtar Mustafa Ağa Çeşmesi Kitabesi

Silahtar Mustafa Ağa Çeşmesi

Ol silâhdârı şehi hurşîd fer / Yani kim sâhib-kemâli nik hu / Kodu şehr-i Üsküdar’a bir eser
Eyledi böyle sevâba cüst-ü-cû / Ayn-ı sâkî remz edüb gûyâ ki der

Âb-ı sâfı nûş edersen gel berû / Teşnegân-ı Kerbelâ’nın yâdına / Hâli-rûh-u Hüseyin aşkına su
Der zamîrî hâl ile târîh içün / Çeşmesâr-ı Mustafâ’dan akdı su / 1094

Günümüz Türkçesi ile;

Güneş gibi ateşli o silahtar / Yani o güzel huylu olgun / Üsküdar şehrine bir eser yaptı
Böylece sevab için araştırdı / Su kaynağını işaretleyip, diyelim ki

Saf suyu içersen gel buraya / Susamışa Kerbelâ’yı hatırlatmaya / Hüseyin’in ruh hali aşkına su
Zamirî bu durum için tarihini söyler / Mustafa’nın çeşmesinden aktı su

Kitabe Nedir?

Yeri gelmişken kitabe nedir? kısaca bilgiler verelim. Tarihi bir eserin veya binanın ne zaman inşa edildiğini ne vakit tamir edildiği ve tarihi eser hakkında bilgilerin bulubab taşlardır. Kitabeler taştan olabileceği gibi mermer, çini, ahşap, maden vb. şeylerden de olabilmektedir.

Kitabeler ile ilgilenen ve konusu kitabeler olan ilim dalı Epigrafi’dir. Kitabelere aynı zamanda yazıt da denmektedir. Kitabeler bugün tarihçilerin ve arkeologların en önemli kaynak ve vesikaları konumundadır. Sitemizde bulunan 4. kur dersleri kitabeler hakkında bilgi vermektedir. 

Bununla birlikte Abbas Ağa Çeşmesi hakkınsa bilgi almak isterseniz linke tıklayabilirsiniz. Selametle kalınız. Selametle

Etiketler
Bu makaleyi paylaş
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir