Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi kitabesi İstanbul Büyükçekmece ilçesinde Dizdariye Mahallesi’nde bulunan tarihi bir çeşmedir. İnşa edildiğinden beri bulunduğu noktayı güzelleştirmeye devam ediyor.
Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesini Kanuni Sultan Süleyman 1566 yılında Zigetvar Seferi sırasında Kurşunlu Han ve Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ile birlikte Mimar Sinan’a yaptırmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi Kitabesi
Tarihi bir değer taşıyan bu çeşme tarih meraklılarının ve turistlerin ziyaret ettikleri yerler arasındadır ve hala içme-kullanma suyu özelliğini korumaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi klasik bir üslupla üç kanatlı taştan inşa edilmiştir. Her bir kanatta çeşmesi vardır. Çeşmenin orta taşında üst tarafında muhakkak hat ile yazılmış bir kitabe bulunmaktadır.
Kitabe örnekleri olarak incelediğimiz bu tarihi çeşme halen içme ve kullanma suyu açısından faal durumdadır. Çeşmenin hemen yanı başında Sokullu Mehmet Paşa Camii yer alır.
Muhakkak hat ile yazılmış çeşme kitabesinde şöyle yazılıdır:
Kitabeler Hakkında Kısa Bilgiler
Kitabeler Arapça “ketebe” kökünden gelmekte olup “yazılı belge” anlamına gelir. Kitabeler Nedir? Denilse kısaca;
Bulunduğu yapıya dair bilgiler verir,
Oyma veya kabartma yoluyla yazılır,
Estetik görüntüyle önemli bir mimari eserdir,
Mansur ve nesir yazılışlarıyla da edebi metindir,
Hem tarihe hem şahit hem kaynak olan levhalardır.
Kitabe örnekleri medeniyet ve sanat tarihi araştırmaları için önemli olduğu kadar dil ve tarih çalışmaları ve araştırmaları için de önemli kaynak ve belge özelliğine sahiptir.
Kitabelerle hangi ilim dalı ilgilenir?
Kitabe örnekleri yani kitabeleri kendine ait şekil ve metotlarla çözen, raporlayan, araştıran “epigrafi” (bizdeki adı ilm-i kitabet) adıyla müstakil bir bilim dalı incelemektedir.
Kitabe çeşitleri Nelerdir?
Kitabeler genel olarak 3 çeşittir. Kimin tarafından ne zaman inşa edildiğini belirtirse tarih kitabesi, eserin tamiri hakkında bilgiler içermesi durumunda tamir kitabesi, kemerler veya iç kapılar üzerinde olanlara da Kitabe levhası denilmektedir.
Kitabeler ile ilgili daha fazla bilgi almak için Kitabeler isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.
Kitabe örnekleri daha fazla görmek isterseniz linke tıklayınız.
Osmanlıca Alfabe Nedir? ve Eğitim Nasıldır? linke tıklayınız.
Osmanlıca İsim nasıl yazılıyor? Linke tıklayarak öğrenebilirsiniz ..
Bu site çok hayırlı bir site inşallah gün gelir daha çok hayırlara vesile olur.
Teşekkür ederim
Öğrenmeyi seven insanlar için güzel bir site .
I believe you have observed some very interesting details, thanks for the post.
After study just a few of the weblog posts in your website now, and I really like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and can be checking again soon. Pls try my website online as properly and let me know what you think.