Osmanlıca Eğitim Nedir? Kaç Derstir?

admin 427 Görüntüleme
6 Dk. Okuma süresi

Osmanlıca Eğitim konusunu ele aldık bu yazımızda. Osmanlıca nasıl öğrenilir? Osmanlıca öğrenirken kaç kur görmek gerekir? Bu kurlar nelerdir? Biz site olarak neler yapıyoruz bunları anlattık. 

Osmanlıca Eğitim konusuna başlamadan önce eğitim konusuna değinmek istiyoruz. İnsan eğitilmeye muhtaç olduğu için ortaya koyduğu bütün eserler hatta her şey gördüğü eğitimin bir sonucudur. İnsan eğitilmeye muhtaç dedik. Evet eğitim insan için bir ihtiyaçtır, zira insan bu dünyaya cahil ve aciz olarak gelir. 

Konuşmaya başlaması bile üç yılı bulur, yürümeye başlaması ise bir seneyi. On beş yaşına kadar şöyle böyle kendini bulur. Eğitilmesi, öğrenmesi, tecrübe etmesi ise, neredeyse bir ömür devam eder. 

İnsanoğlu öğrendikçe gelişen bir varlıktır. Hayvanlar ise böyle değildir. Onlar bu aleme öğrenmiş olarak gönderilir. Kısa sürede yürür, hayat şartlarına hemen intibak ederler. Mesela bir arı bal yapmayı talim ederek öğrenmez. İnsanın yapamadığı balı bir arı kolayca yapar, yani ona yaptırılır. 

Eğitimle mecburen böyle içli dışlı olan insanın eğitiminde baş rolü oynayan unsur ise harflerdir, kelimelerdir. Çünkü onunla öğrenir, onunla düşünür, onunla duygu ve düşüncelerimizi ifade eder, onunla kayıtlar ve arşivler oluşturur, onunla adeta tarihe not düşeriz. 

Osmanlı Türkçesi

OsmanlıcaOldukça zengin bir dildir. Nice eserler verilmiştir. Duygularımızı düşüncelerimiz en ince ayrıntısına kadar ifade etmek mümkündür. Edebi eserler, şiirler, kitabeler, sanatlar daha daha uzatmak mümkündür. Osmanlı Türkçesi ile ilgili yazdığım makalede detayları görebilirsiniz. Şimdi Osmanlıca Eğitim diyelim.

Osmanlıca Eğitim

İşte Osmanlıca dediğimizde kelimeleri oldukça zengin bir dil aklımıza gelir. Bu zenginlikten ise muhteşem bir tarih, kültür, sanat ve medeniyet ortaya çıkmıştır. Peki Osmanlıcayı nasıl öğrenmeliyiz.

Bugün okullarda matematik veya İngilizce öğrenirken ilkokul, ortaokul, lise ve Üniversitede kolaydan zora veya temelden ileri seviyeye göre bir akış vardır. 

İlginizi Çekebilir:   Rumeli Çarşısı ve İlginç Mimarisi

Osmanlıca eğitim konusunda da tek bir eğitimden değil seviyelere göre eğitimden bahsetmeliyiz.  Tasnif etmeliyiz. Bu tasnif ise 1. Kurda kolay Osmanlıca, 2. Kurda gramer olarak Osmanlıca, 3. Kurda Arapça ve Farsça kaideler 4. Kurda ise arşiv metinleri şeklinde olabilir.

Osmanlıca Dersler

Bizce bu Osmanlıca eğitim içinde en önemli safha 1. Kur olan temel ve kolay kısmıdır. Neden? Çünkü halkımıza ulaştığımız ve bilmeyenlerin merakla ve çoklukla geldiği kur 1. Kurdur. Bugün hayrat vakfı tarafından düzenlenen Halk eğitim kurslarında en fazla katılımın 1. Kur olduğu görülmektedir.  

Birinci Kur’un içeriği, anlatımı ve dersleri çok güzel olursa katılımda, Osmanlıcayı sevdirmede, başarıda bu nispette iyi olacaktır. Bu kurda kuraldan ziyade genel hatlarla eğitim yapılmalı ve kişiyi boğmadan temel Osmanlıca anlatılmalıdır.

Zaten bu kurun amacı temel anlamda bilgisayarda yazılmış matbu hat dediğimiz metinleri okumaktır. Yani matbaada basılmış hikayeler ve basit metinler bu kurda öğrenilerek rahatlıkla öğrenilebilir.

Sitemizde bu anlayışla ve 8 derste Osmanlıca öğrenebilirsiniz sloganıyla hazırladığımız Osmanlıca 1. Kur derslerine linkten ulaşabilirsiniz.

Bu kurda tecrübe ettiğimiz bir konu da şudur ki bugün Üniversitelerde maalesef 1. ve 2. kur’dan ziyade direk 3. kur anlatılmakta ve dolayısıyla Osmanlıca zor olarak algılanmaktadır.

Kurslara katılan ve bize mesaj atan bir çok üniversite öğrencisi 1. Kur’un arkasında bu kadar kolay mıydı dediklerine çokça şahit olmuşuzdur. Burada  Osmanlıca Eğitim işinin çok kolay olduğunu gösteren hayrat vakfına teşekkür etmek elzemdir.

İkinci kurda ise artık temel anlamda okuma yapabilen kişilere Osmanlıcaya yazabilmek için gramer kuralları gösterilmektedir. Gramer deyince hemen zor gibi algılamayın bugün Türkçe derslerde gördüğümüz gramer kurallarının hemen hemen aynısı. Yazmaktan bahsediyorsak bazı kurallar olmalı ki herkes aynı şeyi aynı şekilde yazabilsin.

Sitemizde hazırladığımız Osmanlıca 2. Kur derslerine buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:   Osmanlıca Öğrenmek Kolay mı?

Üçüncü Kurda ise Arapça ve Farsça kuralların tamamı değil Osmanlıcaya bakan yönü ile ele alınmaktadır. Arapça ve Farsça kelimeler ve terkipler bu yönü ile incelenmektedir. Sitemizde Osmanlıca 3. Kur derslerinin devam edilmekte olup Osmanlıca dersler menüsünden takip edebilirsiniz. 

Dördüncü Kurda ise arşiv belgeleri ile edebi metinler anlatılmaktadır. Bu dersleri alanlar arşiv belgelerini, mezar taşlarını, kitabeleri, edebi metinleri, levhaları okuyabilirler. Osmanlının ve dedelerimizin mirası olan eserlere bir yabancı veya turist gibi bakmaktan kurtulurlar inşallah.

Sitemizde 4. Kur derslerinin hazırlanmasına devam edilmektedir. Az kalmıştır. En kısa sürede yayında olacağız inşallah.

Netice

İşte bu anlayış içinde Osmanlıca eğitim konusunu anlatmış olduk. Bakınız bugün hiçbir kursa gitmeden sadece sosyal medya üzerinde (ki sitemizin sosyal medya adresleri bu alanda öncüdür) binlerce kişi öğrenebilmiştir.

Bugün Halk eğitim ve diğer kurslara katılan yaklaşık 1 milyon kişi Osmanlı Türkçesi öğrenebilmişlerdir. Özetle Osmanlıca zor demek oldukça yanlış bir algıdır şahitleri ise yüz binlerle öğrenen kişilerdir.

Son 5-10 yıl içinde Ülkemizde Osmanlıcanın kıymetini anlatmak, yaşatmak ve tedris etmek noktasından çok güzel çalışmalar ve gelişmeler yaşanmaktadır.

Örneğin Sosyal Bilimler Lisesinde bu dersin mecburi olması, liselerde ise seçmeli olarak okutulması oldukça önemlidir. Her ilimizde ve büyük ilçelerde bulunan Halk Eğitimlerde bu kursların düzenlenmesi ve talebin her kesimden çokça gelmesi anlamlıdır.

Sosyal medyada bulunan sayfalar ve grupların artması ise mutluluk vericidir. İnşallah yakın bir zamanda diğer eğitim kurumlarında da okutulacağı ve temel Osmanlıcanın yaygın bir şekilde öğretileceği günleri görmeyi ümit ediyoruz. Selametle.

Bu makaleyi paylaş
4 İnceleme
  • zoritoler imol says:

    Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

    Yanıtla
    • admin says:

      Blok adresi nedir

      Yanıtla
  • zoritoler imol says:

    Thanks for any other excellent post. The place else may just anybody get that type of information in such an ideal means of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the look for such info.

    Yanıtla
    • admin says:

      başka bir yer bilmiyorum

      Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir