Siyavuş Paşa Çeşmesi Kitabesi

admin 283 Görüntüleme
2 Dk. Okuma süresi
Siyavuş Paşa üç dönem veziriazam görevinde bulunmuş bir devlet adamıdır. Çeşme, Eyüp’te Siyavuş Paşa türbesinin hemen yanında bulunmaktadır. Çeşme tamamen kesme taştan yapılmış olup kemeri yuvarlaktır. Siyavuş paşa çeşmesi Osmanlı zamanında yapılan diğer çeşmelerde olduğu gibi ölümünden sonra ruhunu şad etmek maksadıyla yapılmıştır. Bu çeşme 1572 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.

Siyavuş Paşa Çeşmesi Kitabesi

Ölüm tarihi 1602 tarihidir ki bu tarih çeşmede bulunan kitabede yazmaktadır. İki cepheli çeşmenin ön cephesi sundurma şeklinde dışa taşmış yuvarlak kemerle yapılmıştır. Kademeli olarak derinleşen ön cephesi ve türbeye bakan cephesi ile faklı bir görünüşü vardır. Yuvarlak kemerin içinde ise çeşmeye ait bir kitabe bulunmaktadır.
Siyavuş Paşa Çeşmesi Kitabesi
Çeşmesi Kitabesi
Kitabede şöyle yazmaktadır. ve min’el-mâi kulli şey’in hayy (Yaşayan her şeyi sudan yarattık) / Sahibü’l hayrat ve’l hasenat sadr-ı azam-ı esbak / Merhum ve mağfurun leh Siyavuş Paşa ruhiyçün rızâen-lillâh / El-fatiha 1011 (M.1602)

Kitabeler Hakkında Kısa Bilgi

İlginizi Çekebilir:    Osmanlıca Cuma Mesajları ve Tebrik Mesajları
Kitabe Arapça “ketebe” kökünden gelmekte olup “yazılı belge” anlamına gelmektedir. Kitabeler Nedir? Denilse kısaca; Bulunduğu yapıya dair bilgiler verir, Oyma veya kabartma yoluyla yazılır, Estetik görüntüyle önemli bir mimari eserdir, Mansur ve nesir yazılışlarıyla da edebi metindir, Hem tarihe hem şahit hem kaynak olan levhalardır.  Kitabe örnekleri medeniyet ve sanat tarihi araştırmaları için önemli olduğu kadar dil ve tarih çalışmaları ve araştırmaları için de önemli kaynak ve belge özelliğine sahiptir.

Kitabelerle Hangi İlim Dalı İlgilenir?

Kitabe örnekleri yani kitabeleri kendine ait şekil ve metotlarla çözen, raporlayan, araştıran “epigrafi” (bizdeki adı ilm-i kitabet) adıyla müstakil bir bilim dalı incelemektedir.

Kitabe Çeşitleri Nelerdir?

İlginizi Çekebilir:   Beyazıt Devlet Kütüphanesi Kitabesi
Kitabeler genel olarak 3 çeşittir. Kimin tarafından ne zaman inşa edildiğini belirtirse tarih kitabesi, eserin tamiri hakkında bilgiler içermesi durumunda tamir kitabesi, kemerler veya iç kapılar üzerinde olanlara da Kitabe levhası denilmektedir. Allah’a emanet oluna vesselam.. Kitabeler ile ilgili daha fazla bilgi almak için Kitabeler isimli makalemizi inceleyerek bilgiler alabilirsiniz. Ayrıca Osmanlıca öğrenmek ister misiniz? 8 ders ile çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bununla beraber  Caferağa Medresesi Kitabesi isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.
Bu makaleyi paylaş
1 İnceleme
  • vorbelutrioperbir says:

    Fantastic website. Plenty of useful info here. I¦m sending it to some pals ans also sharing in delicious. And naturally, thanks in your effort!

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir