Dua nasıl ve ne zaman yapılmalıdır?

admin 277 Görüntüleme
3 Dk. Okuma süresi

Dua etmek bir ibadettir. Bu ibadeti yaparken nasıl yapmalıyız? Ne zaman yapmalıyız? İşte bu yazımızda bu konuyu ele alacağız. Dua eden bilir ki sesini duyan, işiten  ve bütün ihtiyaçlarını gören ve karşılayabilecek nihayetsiz kudret sahibi  bir zat vardır. 

Dua ederken ihlas ile sadece Allah’tan istenmelidir. Bu bir ibadet olduğu için esasen karşılığı ahirettedir. Ancak Allah rahmetinden dünyada da verse nurun ala nur olur. 

Dua ediyoruz ama kabul edilmiyor dememeliyiz. Çünkü dua eden karşılığını ya bu dünyada alır, ya ahirette alır veya bu dünya alamaz bir imtihan olur ahirette yine alır.

Yaptığımız dualar bazı hikmetlere binaen bazen ya hemen verilir bazen ahirete bırakılır. Şöyle ki bir çocuk doktora gitse dese ki bana şu ilacı ver hastayım.

Doktor o ilacı uygunsa verir zarar görecekse vermez veya daha iyisini verir. Aynen bunun gibi Allah’ta isteyene bakar değerlendir hikmetiyle cevap verir.

Duanın makbul olanlarının biri de, müminin kardeşine gıyabında yaptığı duadır. Çünkü dua yapan kişinin, yaptığı duada bir yarar veya bir beklentisi yoktur. Bu nedenle ihlaslı ve samimidir.

İlginizi Çekebilir:   Hz Muhammedin Doğruluğu ve Güvenilirliği

Bir beklenti olmadan, sadece kardeşini düşündüğü ve onun ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılan dua inşallah kabul edilir. Peygamberimiz (sav) “Allah kendisine el açan hiç bir kimsenin elini boş çevirmez.” demiştir.

Dua Ne zaman Yapılmalı

*Dua edileceği zaman tövbe istiğfar ile manevi olarak temizlenmektir. Ondan sonra yine makbul olan salavatı şefaatçi gibi  duanın başında ve sonunda okumak güzeldir. Çünkü iki makbul duanın ortasında yapılan bir dua da makbul olur.

* Hem Hadislerde ve Kur’an da geçen tesirli dualar yapmak. Mesela, Ey Allah’ım, Senden kendim ve onun için dünyada ve ahirette af ve afiyet istiyorum. (el-Ezkar 74) Ey Rabbimiz bize dünyada da güzellik ver, ahirette de güzellik ver, ve bizi Cehennem ateşinin azabından koru. (Bakara Suresi) 

* Hem halis (samimi) ve huşu ve huzur-u kalple ile yalvarmak

* Hem kıldığımız namazların sonunda ve özellikle sabah namazından sonra,

* Hem mübarek yerlerde(mekke, medine) vb, özellikle mescitlerde,

* Hem Cuma zamanında, özellikle cuma günü saat-i icabe dediğimiz saatte,

* Üç aylarda ve kandillerde,

İlginizi Çekebilir:   Öldükten Sonra Bile Sevap Kazandıran Ameller

* Hem Ramazan ayında,

* Özellikle Kadir gecesinde dua etmek,  kabule yakın olması rahmet-i ilahiye’den beklenildiğinden bu zaman ve yerlerde dua etmek güzeldir.

https://www.youtube.com/watch?v=mNu2b4LzTj0

Demek ki aynı maksat yerine gelmezse, yani istediğimizi alamaz isek kabul olmadı denilmez, belki daha iyi bir surette kabul edilmiş denilir. Çünkü ahirette almak dünyada almaktan çok daha iyidir.

Dini Hikayeler İstanbul’da Evliya var mıdır? Okumanızı tavsiye ederiz.

Osmanlıca Dokümanlar ulaşmak için linke tıklayınız.

Bu makaleyi paylaş
1 İnceleme
  • emirhan yoğurtçu says:

    biz dualarımızı edelim Rabbim bize verdiklerine de şükredelim inşallah

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir