Şükür namazı nedir? Şükür namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Nasıl niyet edilir? Hangi sureler okunur? sorularının cevapları hakkında derlediğimiz bilgileri sizler için yazdık.
Şükür namazı nafile ibadetler içinde yer alır ve Yüce Allah’a ihsan ettiği verdiği nimetlere veya bir musibetin kaldırılmasına karşı şükür etmeye ve ona yakınlaşmaya vesiledir.
Şükür Namazı Niçin Kılınır?
Yaşanılan güzel bir halden ya da alınan güzel bir haberden sonra verilen nimete şükür niyetiyle yapılan bir ibadettir. Aynı zamanda bir duadır. Yani istekleri arzuları kabul edilmiş kişilerin ya da bir musibetten kurtulmuş kişilerin, Allah’a teşekkür etmesi şükür etmesi maksadıyla yapılan bir duadır.
İslam dininde şükrün büyük yeri vardır. Bir hakikattir ki şükür nimetleri arttırır. Yani şükür ile rızkın genişler nimetler artar. Rivayetlere göre Hz. Peygamberin de şükür vesilesiyle secdeye gittiği bildiriliyor. Hz. Peygamberin sevinçli bir haber aldığı zaman şükür secdesi ile dua etmesi de aynı zamanda sünnet bir ibadettir.
Örneğin Enes bin Mâlik şöyle rivayet etmiştir. “Hz. Peygamber (sav) bir ihtiyacının görüldüğü konusunda müjde almıştı. Bu haber üzerine hemen secdeye kapandı.” (İbn-i Mâce, İkâmetü’s-salât, 192)
Şükür Namazı Kaç Rekat
Hem kurban kesiminden sonran hem nimetlere şükür olarak kılınan bu namaz iki rekat olarak kılınmaktadır. Allah’ın ihsan ettiği nimetlere şükür için kılınan bu namazın akabinde bol bol tesbih çekilir ve dua edilir.
Diyanet Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
Şükür namazına öncelikle niyet edilerek başlanır. Niyet şu şekilde yapılır. “Niyet ettim Allah rızası için şükür namazı kılmaya”. Akabinde “Allahu Ekber” denilir ve tekbir alınarak namaza başlanır. Öncelikle sübhaneke okunur. Euzü besmeleden sonra Fatiha suresi okunur ondan sonra da kısa bir sure okunur.
Akabinde rükû’ya gidilerek secdeler yapılır. Sonra ikinci rekat için ayağa kalkılır. 1. rekatta olduğu gibi fatiha suresinin arkasından kısa bir sure okunur. Daha sonra rüku ve secdeler yapılarak oturulur. Sırası ile Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunarak “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diyerek sağa ve sola selam vererek Namaz bitirilir.
4 rekat şükür namazı nasıl kılınır denilirse iki rekat sonunda Ettahiyyatu okunduktan sonra ayağa kalkılarak ilk iki rekatta olduğu gibi kılınır.
Şükür Namazı Kılmanın Fazileti
Şükür secdesi ve namazı kula ihsan edilen nimetlere karşı şükür için yapılan fiili ibadettir. Kişi abdestli olarak kıbleye dönülür dua ve secde ile kul Allah arasında güzel bir bağ kurar. Kulun kendisine ihsan edilen nimete teşekkürlerini sunmaya vesiledir. İç huzura vesiledir. Hem insanların nimetleri istemenin başka bir yoludur.
Aslında şükür ve teşekkürlerini Allah’a arz etmek demek “şükrümü ziyadeleştirecek nimetlerin devamını senden istiyorum ediyorum” demektir. Yüce Allah Kur’an’da mealen “şayet şükrederseniz nimetimi artırırım” diyerek şükür olursa nimetlerini artıracağını beyan etmektedir. Şükre işaret eden pek çok ayet vardır.
Peygamber efendimiz bütün insanlar içinde en çok şükür edendir. Geçmiş ve gelecek tüm günahları afv edildiği halde niçin bu kadar çok ibadet ediyorsun sabahlara kadar namaz kılıyorsun dediklerinde şükreden bir kul olmayayım mı demiştir. Ve bir nimet veya bir musibetin kalkmasından sonra hamd ile dua etmiş ve şükür secdesi yapmıştır.
Hem Hz. Peygamber hem sahabeler önemli hadiselerde çok defa şükür secdesi yaptığı görülmektedir. Örneğin Ebu Cehil’in öldüğünü görünce beş defa şükür secdesi yapmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber Hz. Enes’e “İslam ikiye ayrılır. Yarısı şükür diğer yarısı ise sabırdır.” demiştir.
Bununla birlikte şükür için illa bir nimetin gelmesine beklememek gerektir. Zira hali hazırda verilen sayısız nimetler vardır. Bu nimetlere karşı da daima şükür içinde olmak gerektir. Örneğin sağlık gibi zaman gibi gençlik gibi. Buna işaret eden bir vaka ki Hz. Musa’ya kavmi Rabbine söyle de bize yiyecek versin dediklerinde rabbimiz şükür ederseniz nimetlerimi arttırırım diyerek verilen nimetlere dikkat çekmiştir.
Evlenince Kılınan Şükür Namazı
Çok sorulardan birisi olan evlenince şükür namazı veya zifaf gecesi namazı diye bir namaz var mıdır? Bu şekilde özel bir namaz yoktur. Bunlarda kişiye bir nimet olduğundan bu zamanlarda iki rekat şükür namazı kılmak müstehap denilmiştir.
Rabbim bizleri her daim şükreden kullarından eylesin amin. Emeğiniz için teşekkürler hocam Allah razı olsun