Sadrazam Ali Paşa Çeşmesi İstanbul Eyüp’te Çömlekçiler Caddesi ile Haydar Baba Caddesinin birleştiği yerde köşede bulunmaktadır. Çeşme iki yüzlü olup ön yüzünde üç satır halinde hazırlanmış kitabe vardır.
Bu çeşme Sadrazam Semiz Ali Paşa tarafından miladi tarihle 1558 de yaptırılmıştır. Sadrazam Ali Paşa çevresinde hoş sohbet ve şakacı biri olarak bilinirdi.
Çeşme incelendiğinde kesme taştan iki yüzlü olarak yapılmıştır. Bu akar çeşme olarak da meşhur olmuştur. Kitabeli cephesi diğer cephesine göre daha yüksekte bulunmaktadır.
Harika göze hoş görünen bir çeşme olup ön cephe çeşmesi Hazreti Hüseyin’in, diğer taraftaki çeşmesi ise Hazreti Hasan’ın ruhu için yaptırılmıştır. Ecdad ne güzel ne kadar ince düşünmüş değil mi? Allah ruhlarını şad eylesin. Allah onlardan ebeden razı olsun.
Çeşme hicri olarak 1013 (1604) de tamir edilmiştir. En son ise Eyüp belediyesi tarafından 1994 yılında restore edilmiştir. Sadrazam Ali Paşa hicri 972 tarihi (1565) yılında vefat etmiştir. Mezarı Eyüp Sultan Türbesinin çıkışında sol tarafındaki hazirede bulunmaktadır.
Sadrazam Ali Paşa Kitabesi
Dokuz yüz altmış altıda yapıp kazdırmamış tarih
Veziri azamı Sultan Süleyman’ın avni hemta
Hasan ile Hüseyin’in ruhi için hoş itmiş sebi
İki canibden akması ana şahittir de hakka
Bin on üç de bilip aslını didim Bülbüli tarih
Döküp mali bu zibâ çeşmeyi yapdın Ali Paşa
Hicri 966 (1558)
Tarih rakamı ise kitabenin orta kısmına yazılmıştır.
Kitabe Nedir?
Tarihi bir eserin veya binanın ne zaman yapıldığı ne zaman tamir edildiği ve tarihi eser hakkında bilgilerin bulunduğu taştır. Kitabeler taştan olabildiği gibi mermer, çini, ahşap, maden vb. şeylerden de olabilir. Kitabeler ile ilgilenen ve konusu kitabeler olan ilime ise Epigrafi denir.
Kitabelere aynı zamanda yazıt da denmektedir. Kitabeler bugün tarihçilerin ve arkeologların en önemli kaynak ve vesikaları konumundadır. Sitemizde bulunan 4. kur dersleri kitabeler hakkında bilgi vermektedir.
Değerli yorumlarız ile siteye destek verirseniz seviniriz. Allah’a emanet olunuz. Selametle kalınız.
Osmanlıca isim ve isminizi linke tıklatarak bulabilirsiniz.
Osmanlıca nedir? isimli makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.