Rumeli Çarşısı Beyoğlu’nda bulunmaktadır. Pek çok tarihi hanın bulunduğu alanda Avrupa tarzı mimariye sahiptir. Girişi ve üstünde bulunan Osmanlıca yazan kitabesinde Rumeli Çarşısı yazmaktadır.
Rumeli çarşısı aynı zamanda Sirkeci Garını da imar eden Alman Mimar Jachmund tarafından yapmıştır. 1890 yıllarında inşa edildiğinde o zamanın büyük caddesi olan Cadde-i Kebir’in en ihtişamlı binalarından biri olmuştur. Bu çarşı 9 katlı olup 30 dükkan ve 58 dairesi vardır. 1960’lı yıllarda burada daha çok pul koleksiyoncuları bulunduğu bildiriliyor.
Bu kitabede; Rumeli Çarşısı 1312 yazmaktadır.
Kitabe nedir?
Tarihi bir eserin veya binanın ne zaman yapıldığı ne zaman tamir edildiği ve tarihi eser hakkında bilgilerin bulunduğu taştır. Kitabeler taştan olabildiği gibi mermer, çini, ahşap, maden vb. şeylerden de olabilir.
Kitabeler ile ilgilenen ve konusu kitabeler olan ilime ise Epigrafi denir. Kitabelere aynı zamanda yazıt da denmektedir. Kitabeler bugün tarihçilerin ve arkeologların en önemli kaynak ve vesikaları konumundadır. Sitemizde bulunan 4. kur dersleri kitabeler hakkında bilgi vermektedir.
Osmanlıca Nedir?
Osmanlıca Türkçenin Kuran alfabesi ile yazılmış şeklidir. Yani esasen yazı dilidir. Milli kültürümüze ait eserlerin hemen hemen tamamı Osmanlıcadır. Dil bir milletin hafızası ise Osmanlıca bu hafızanın en önemli bir unsurudur.
Osmanlıca hadd-i zatında Türkçedir. Arapça ve Farsçayı içinde bulundurmasını yadırgayanlar olsa bile bu hal onun için bir zenginliktir. Bunu garipsememek gerektir. Çünkü, Kur’an Arapçadır ve bir çok dini eserler de Farsçadır. İslamiyet merkezinde bulunan Osmanlıda bu üç dilin birleşmesi anormal bir şey değildir. İşin doğal hali budur zaten. Aşağıda bu konu ile ilgili kısa bir video yayınlıyoruz.
Değerli yorumlarız ile siteye destek verirseniz sevinirim. Allah’a emanet olunuz. Selametle kalınız. Bereketzade cami medresesi kitabesi isimli yazımızı da okuyabilirsiniz. Ayrıca Alemdar Mustafa Paşa Çeşmesi isimli yazımızı da okuyarak kitabeler hakkında bilgi alabilirsiniz.