Rika hat için öncelikle harflerin noktalarına bakalım. harflerde bulunan iki noktalar birleşerek tire seklinde üç noktalar ise şapka şeklinde yazılır. Amaç hızlı yazım için kalemi kaldırmadan tek hareketle yazmaktır. Aşağıda verdiğimiz Te harfi ile Pe harfine bakalım. Noktalar nasıl birleşmiş.
Te
Pe
Şimdi ise Sin harfine bakalım normalde sin harfinin dişleri vardır. Yazım hızını arttırmak için bu dişler yapılmaz ve düz çizgi halinde yazılır.
Sin
Cim, Çe, Ha, Hı harfleri için matbu hatta baş tarafları açık iken rika hattında o açıklık kapanır. Çe harfinde üç noktanın birleştiğini görelim.
Cim
Çe
Ha
Hı
Kef harfine bakalım. Aynı şekilde kafi Nun-i ye nakalım. Matbu hatta kef harfinde için bir hemze varken. Rika hatta bu hemze kalkar ve içe doğru bir kıvrım verilir. Gef harfinde üç noktanın birleştiğine dikkat edelim.
Kef
Gef
He harfi için he harfinin okutucu olarak kullanıldığındaki şekli önemlidir. Bu değişikliğe dikkatle bakalım. Rika hatlarda bu şekil çokça karşımıza çıkar.
Şimdi ise 4 harfi inceleyelim. Bunlar Şın, Dat, Gaf, Nun harfleridir. Keşide dediğimiz bu harflerin noktaları yazılmaksızın noktalar kuyruk şeklinde harfin sonuna yazılır.
Şın için sin zaten düz çizgi idi bir kuyruk ekledik o kuyruk ile şın oldu. Dat da aynı sad harfininin sonuna bir kuyruk gelmesi ile dat oldu. Vav gibi olsa ve kuyruk eklense gaf olur. Tek kuyruk şeklinde olsa nun olur. Bunlarda amaç kalemi kaldırmadan hızla yazabilmektir.