Osmanlıca 4. kur Nedir?

admin 431 Görüntüleme
4 Dk. Okuma süresi

Osmanlıca 4. kur Nedir? sorusu sürekli olarak sorulan sorular arasında bulunmaktadır. Osmanlıca dediğimiz zaman farklı kur ve isimlendirmelerin olması bu soruları beraberinde getirmektedir. İşte bu sorunun cevabını bu yazımızda ele alıyoruz.

Osmanlıca 4. kur nedir? sorusundan önce bazı izahlar yaparak bu konuyu temellendirmenin uygun olacağını düşünmekteyim. Çünkü Osmanlıca oldukça geniş bir sahada ortaya çıkmaktadır.

Osmanlıca

İnsanoğlu ile Alfabe arasında ciddi bir ilişki vardır. Bu ilişki ise yüz yıllar öncesine dayanmaktadır. Alfabe dediğimiz vakit iletişimin temeldir. Harfler ile kelimeler ile duygularımızı ve düşüncelerimizi en ince ayrıntısına kadar ifade edebiliriz. Edebi eserler, şiirler, kültürel eserler, bilimsel ve sanatlar eserler ortaya konur ve bu eserlerin aktarımı ile kültür ve medeniyetler ortaya çıkar.

Osmanlıcanın dil olarak oldukça zengin bir içeriği olduğu açıktır. Zira bu harfler ile sayısız eserlerin hem kültürel hem medeniyet noktasında sunulduğu ve bu alfabenin hem Osmanlı hem Selçukluları düşündüğümüzde yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olduğu aşikardır.

Bu dil zenginliğin karşılığı olarak ne görüyoruz dersek harika bir tarih, kültür, sanat ve medeniyet görüyoruz. İşte bizler bu eserlere ulaşmak ve bu eserlerin günümüze ulaşan yapıtlarını okuyabilmek için Osmanlıca öğrenmeliyiz. 

İlginizi Çekebilir:   Osmanlıca Eğitim Nedir? Kaç Derstir?

Hem dikkatinizi çekmek isterim ki bu eserler sadece tarihte değil arşivlerde değil hala günümüzde dahi karşımıza çıkmaktadır. Nerede mi? Camilerde, müzelerde, çeşmelerde, mezar taşlarında ve kitabelerde bulunmaktadır.

Bizler bu ecdad yadigarı olan eserlere bir turist gibi bakmamalıyız. Peki bizler Osmanlıcayı nasıl öğrenmeliyiz? Okullarda bir ders anlatılırken bu dersler ilkokul, ortaokul, lise ve Üniversitede kolaydan zora veya temelden ileri seviyeye göre bir akış içinde izah edilerek öğretilmektedir.

Öyle değil midir? Bir dersin ilkokul yada lisede aynı şekilde öğretilmesi söz konusu değildir. Seviye Temel seviyeden ileri seviyeye doğrudur. Yani basitten daha zora doğru gider.

İşte Osmanlıca yani Osmanlı Türkçesi dahi böyledir. Osmanlıca öğrenmek için bir bütün olarak bir kur şeklinde vermek ya da tamamını bir kitapta anlatmak mümkün değildir. Zira Osmanlıca zamanında dünyaya hükmetmiş çok zengin olup her alanda eserler ortaya çıkartmıştır.

Osmanlıca 4. Kur

İşte Osmanlıca öğretilirken kolaydan zora doğru bir sıralaması yapılmış olup dört kur bulunmaktadır. İlk basamağına Osmanlıca 1. Kur denilmiştir. Yani bu kur Osmanlıca öğrenmenin ilk basamağıdır.

Birinci kur ile bizler temelden sıfırdan Osmanlıca öğrenmek konusunda bilgiler veriyoruz. Oldukça kolay olan ve yaklaşık 3 ya da 4 hafta süren bu Kur’da Osmanlıcanın temeli öğrenilmekte ve matbu olan bilgisayar yazıları okunmaktadır.

İlginizi Çekebilir:   Osmanlıca Harfler İle İlgili Temel Bilgiler

Osmanlıca 2. Kur’da ise Osmanlı Türkçesi içinde bulunan Türkçe kaideler anlatılmaktadır. Yani Türkçe dil bilgisi anlatılarak hem okuma daha bilinçli hale gelmekte hem yazma konularında bilgiler verilmektedir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için Osmanlıca 2. Kur nedir? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Osmanlıca 3. Kur’da ise Osmanlıca içerisinde aynı zamanda Arapça ve Farsça kelimeler bulunmaktadır. Bu kurda Arapça ve Farsça kaideler anlatılmaktadır. Fakat bu kaidelerin tamamı değil Osmanlıcada kullanılan kısımları anlatılmaktadır.

Osmanlıca 4. Kur Nedir? sorusunun cevabı arşiv belgeleri ile edebi metinlerin okumasının gösterildiği bölümdür. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan yıkılış zamanına kadar geçen sürede imzalanan anlaşmalar, tutulan defterler, tapular, fermanlar, beratlar, iç yazışmalar, kitabeler, mezar taşları, mektuplar ve edebi eserler nasıl okunur bu Kur’da gösterilmektedir.

Bu Kur yaklaşık 2 ay civarında sürmekte ve okumanın püf noktaları anlatılmaktadır. Aynı zamanda hat çeşitleri de gösterilmektedir.

Bizlere düşen gerek Osmanlıca 4. Kur olsun gerek diğer kurların derslerini takip etmek ve öğrenmektir. Bu ecdadımıza olan vefa borcumuzdur. Medeniyet ve kültürümüzün temeli ve köprüsü olan Osmanlı Türkçesini öğrenmeniz temennisiyle afiyetle kalınız. Selam ve dua ile.

Bu makaleyi paylaş
2 İnceleme
  • vorbelutrioperbir says:

    I’ve been surfing online more than 3 hours today, but I never found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful price sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net will likely be much more useful than ever before. “It’s all right to have butterflies in your stomach. Just get them to fly in formation.” by Dr. Rob Gilbert.

    Yanıtla
  • vorbelutrioperbir says:

    It is in reality a great and useful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir