Osmanlıca 3. Kur Nedir?

admin 342 Görüntüleme
4 Dk. Okuma süresi

Osmanlıca 3. kur Nedir? Sorusu sürekli olarak sorulan sorular arasında bulunmaktadır. Osmanlıca alanında farklı kur ve isimlendirmelerin bulunması bu sorulara neden olmaktadır. İşte bu sorunun cevabını bu yazımızda ele alıyoruz.

Evet Osmanlıca 3. kur nedir? sorusundan evvel bazı açıklamalar yaparak bu konuyu temellendirmenin uygun olacağını düşünüyorum. Zira Osmanlıca dediğimiz vakit geniş bir saha ortaya çıkar.

Osmanlıca

İnsanoğlu ile Alfabe desek ciddi bir ilişki ortaya çıkar. Örneğin iletişimin temeldir. Harfler ile kelimeler ile duygularımızı ve düşüncelerimizi en ince ayrıntısına kadar ifade edebiliriz. Harfler ve kelimeler ile edebi eserler, şiirler, kültürel eserler, bilimsel ve sanatlar eserler ortaya konur ve bu eserlerin aktarımı ile kültür ve medeniyetler ortaya çıkar.

Osmanlıcanın dil olarak zengin bir içeriği olduğu açıktır. Zira bu harfler ile sayısız eserlerin hem kültürel hem medeniyet noktasında sunulduğu ve bu alfabenin hem Osmanlı hem Selçukluları düşündüğümüzde yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olduğunu görüyoruz.

Bu zenginliğin karşılığı olarak ne görüyoruz dersek harika bir tarih, kültür, sanat ve medeniyet görüyoruz. İşte bizler bu eserlere ulaşmak için Osmanlıca öğrenilmeliyiz. Hem unutmayalım ki bu eserler sadece tarihte değil  hala günümüzde dahi karşımıza çıkmaktadır. Nerede mi? Camilerde, müzelerde, çeşmelerde, mezar taşlarında ve arşiv metinlerine bulunmaktadır.

Bizler bu eserlere bir turist gibi bakmamalıyız. Peki bizler Osmanlıcayı nasıl öğrenmeliyiz? Okullarda bir ders anlatılırken bu dersler ilkokul, ortaokul, lise ve Üniversitede kolaydan zora veya temelden ileri seviyeye göre bir akış içinde izah edilerek öğretilmektedir.

Öyle değil midir? Bir dersin ilkokul yada lisede aynı şekilde öğretilmesi söz konusu değildir. Seviye Temel seviyeden ileri seviyeye doğrudur. Yani basitten daha zora doğru gider.

İlginizi Çekebilir:   Osmanlıca Mektup ve Osmanlıca Mektup Örnekleri

İşte Osmanlıca dediğimiz başka bir ifade ile Osmanlı Türkçesi de böyledir. Osmanlıca öğrenmek için bir bütün olarak bir kur şeklinde vermek ya da tamamını bir kitapta anlatmak mümkün değildir. Zira Osmanlıca zamanında dünyaya hükmetmiş çok zengin olup her alanda eserler ortaya çıkartmıştır.

Osmanlıca 3. Kur

İşte Osmanlıca öğretilirken kolaydan zora doğru bir sıralaması yapılmış. Toplam dört kur bulunmaktadır. İlk basamağına Osmanlıca 1. Kur denilmiştir. Yani bu kur Osmanlıca öğrenmenin ilk basamağıdır.

Birinci kur ile bizler temelden sıfırdan Osmanlıca öğrenmek konusuna bilgiler veriliyoruz. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için Osmanlıca 1. Kur nedir? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Osmanlıca 2. Kur’da ise Osmanlı Türkçesi içinde bulunan Türkçe kaideler anlatılmaktadır. Yani Türkçe dil bilgisi anlatılarak hem okuma daha bilinçli hale gelmektedir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için Osmanlıca 2. Kur nedir? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Peki Osmanlıca 3. Kur Nedir? Bilindiği üzere Osmanlıca içerisinde aynı zamanda Arapça ve Farsça kelimeler bulunmaktadır. Bu kurda Arapça ve Farsça kaideler anlatılmaktadır.

İlginizi Çekebilir:   Name-i Hümayun Nedir?

Fakat bu kaideler anlatılırken bu dillerin kaideleri tamamen anlatılmaz. Osmanlıca içinde olduğu kadarı ile anlatılır. Örneğin Osmanlıca 3. kur anlatılırken Arapçanın masdar, isim ve sıfatları anlatılırken fiiler konusu anlatılmaz zira bu konular Osmanlıcada yer almaz. Aynı şekilde Farsça’da  olduğu kadar gereği kadar kaideler anlatılır.

Yani Bu kurda Arapça ve Farsça kaideler Osmanlıcada kullanıldığı alan kadar öğretilir. Daha detaylı öğrenim için kendi kurslarına gidilmelidir. Bu kur yaklaşık olarak 3 Ay civarında devam etmektedir. Halk eğitim merkezlerinde ücretsiz öğrenileceği gibi sitemizde ve Youtube kanalımızda anlaşılır bir şekilde örneklerle anlattık. 

Bizlere düşen gerek Osmanlıca 3. Kur olsun gerek diğer kurları dersleri takip etmek ve öğrenmek. Medeniyet ve kültürümüzün temeli ve köprüsü olan Osmanlı Türkçesini öğrenmeniz temennisiyle afiyetle kalınız. Selam ve dua ile.

Bu makaleyi paylaş
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir