Osmanlıca 2. Kur Nedir?

admin 288 Görüntüleme
4 Dk. Okuma süresi

Osmanlıca 2. kur Nedir? Sorusu devamlı olarak sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bu alanda farklı kur ve isimlendirmelerin yer alması bu sorulara sebep oluyor. İşte bu sorunun cevabını bu yazımızda cevaplandırdık.

Evet Osmanlıca 2. kur nedir? sorusundan önce bazı izahlar yapmak ve bu konuyu temellendirmenin uygun olacağını düşünüyorum. Çünkü Osmanlıca dediğimiz vakit geniş bir alan ortaya çıkar.

Osmanlıca

İnsanoğlu Alfabe ile harfler ile duygularını ve düşüncelerini en ince ayrıntısına kadar ifade edebilir. Harfler ve kelimeler ile edebi eserler, şiirler, kültürel eserler, bilimsel ve sanatlar eserler ortaya konur ve bu eserler ile kültür ve medeniyet çıkar.

Osmanlıca dediğimiz vakit oldukça zengin bir içerik olduğu aşikardır. İncelediğimizde bu harfler ile nice eserlerin hem kültürel hem medeniyet noktasında sunulduğu ve bu alfabenin hem Osmanlı hem Selçukluları düşündüğümüzde yaklaşık 1000 yıllık bir geçmişi olduğunu görüyoruz.

İşte Osmanlıca böyle kelimeleri oldukça zengin bir dil karşımıza çıkıyor. Bu zenginliğin karşılığı olarak ise harika bir tarih, kültür, sanat ve medeniyettir. Bu tarihe ulaşmak için Osmanlıca öğrenilmelidir.

Hem unutmayalım sadece tarih değil bu eserler hala günümüzde karşımıza çıkmaktadır. Nerede mi? Camilerde, müzelerde, çeşmelerde, mezar taşlarında hala bulunmaktadır. Bizler bu eserleri bir turist gibi bakmamalıyız.

Peki bizler Osmanlıcayı nasıl öğrenmeliyiz? Okullarda bir ders anlatılırken örneğin Türkçe ya da matematik bu dersler ilkokul, ortaokul, lise ve Üniversitede kolaydan zora veya temelden ileri seviyeye göre bir akış içinde öğretilmektedir.

İlginizi Çekebilir:   Sıfırdan Osmanlıca Öğrenmek

Öyle değil midir? Bir dersin ilköğretimde veya lisede aynı şekilde öğretilmesi diye bir şey söz konusu değildir. İlerleme Temel seviyeden ileri seviyeye doğrudur. Yani daha zora doğru gider.

İşte Osmanlıca başka bir ifade ile Osmanlı Türkçesi de böyledir. Öğrenmek için bir bütün olarak bir kur şeklinde düzenlemek ya da tamamını bir kitapta anlatmak mümkün değildir. Çünkü Osmanlıca zamanında dünyaya hükmetmiş çok zengin olup çeşitli alanlarda eserler ortaya çıkartmıştır.

Osmanlıca 2. Kur

İşte Osmanlıca ‘da öğretilirken kolaydan zora doğru bir sıralaması yapılmıştır. İlk basamağına Osmanlıca 1. Kur denilmiştir. Yani Osmanlıca öğrenmenin ilk basamağıdır.

Birinci kur ile bizler temelden Osmanlıca öğrenmek başka bir ifade ile sıfırdan Osmanlıca öğrenmek konusuna bilgiler veriliyor. Daha fazla bilgi için Osmanlıca 1. Kur nedir? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Peki Osmanlıca 2. kur Nedir? Osmanlıcanın esası olan harfleri, nasıl okuyacağımızı ve nelere dikkat edeceğimizi öğrendikten sonra Osmanlıca 2. kur gelmektedir.

Osmanlıca 2. kur ile Osmanlı Türkçesi içinde bulunan Türkçe kaideler anlatılmaktadır. Yani Türkçe dil bilgisi anlatılarak hem okuma daha bilinçli hale gelmekte hem Osmanlıca yazmak  nasıl olmalıdır gösterilmektedir. Yani bizler Türkçe kelimeleri rahatlıkla okumak ve yazmak noktasında eğitim alıyoruz.

İlginizi Çekebilir:   Osmanlıca 3. Kur Nedir?

Bu kur yaklaşık olarak 2 Ay civarında devam etmektedir. Bu kur’da biraz gayret ve ilgi gerekmektedir. Ama bu sizi korkutmasın zira nice insanlar bu kur’u çok kolay bir şekilde geçtiğine şahidim.

Osmanlıca 2. kur Halk eğitimde ücretsiz öğrenilebileceği gibi sitemizde Osmanlıca Dersler menüsü altında bulunan başlıkta anlattık. Hem anlaşılır bir şekilde örneklerle anlattık. Bu anlatımı da Youtube kanalımız ile destekledik.

Size düşen sadece dersleri takip etmek ve öğrenmek. Medeniyet ve kültürümüzün temeli ve köprüsü olan Osmanlı Türkçesini öğrenmeniz temennisiyle afiyetle kalınız.

Bu makaleyi paylaş
3 İnceleme
  • Sayfanız çok güzel emeğinize yüreğinize sağlık, sayeniz de Osmanlıca okuyuşum serileşti. Başarılar.

    Yanıtla
  • zeynep kansu says:

    bende öğrenmek istiyorum

    Yanıtla
    • admin says:

      Sitemizizin dersler kısmı 1. kurdan başlayınız.

      Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir