Naile Vesile Hanım Çeşmesi kitabesini inceleyeceğiz. Bu çeşme Beykoz’da bulunmaktır. Çeşme kitabeleri hayrat olup inşa edeni hatırlamak ve ona dua etmek vardır.
Naile Vesile Hanım hakkında çok fazla bilgiye sahip değiliz. Kitabeden anladığımız kadarıyla Beykozlu Subaşı Mehmed Ağa’nın kızı olduğudur.
Kitabede Yazılanlar Hakkında
Kitabede Beykozlu subaşı Meḥmed Ağanın kerimesi merḥume Naile Vesile Ḫanımım ḫayratındandır, Sene 1317 yazmaktadır.
Kitabeyi okuduğumuzda çeşme ve kitabeyi Naile Vesile Hanım’ın yaptırdığı görünmektedir. Lakin kitabede merhume ibaresinin geçmesi çeşmenin yapımı bitmeden hayat veda ettiği anlaşılmaktadır.
Halk arasında palamar suyu olarak bilinir. Kitabede adı geçen Naile Vesile Hanım’ın bu kitabenin bulunduğu diğer bir çeşmesi yine aynı mahallede ishak ağa caddesinde merdivenli yokuşta bulunur. Bu çeşmeler Naile Vesile Hanım Çeşmeleri olarak bilinir.
Kitabeler Hakkında Kısa Bilgi
Kitabe kelimesi Arapça bir kelime olup “ketebe” kökünden gelmektedir. Yazılı belge manasına gelir. Kitabeler Nedir? sorusu sorulsa kısaca olarak;
Kitabeler bulunduğu yapıya dair bilgiler verirler, oyma veya kabartma yoluyla yazılırlar, nesir yazılışlarıyla edebi bir metindirler, hem tarihtirler hem tarihe şahitlik eden levhalardır.
Kitabeler medeniyetler ve sanat tarihi araştırmalarında önemli birer belge olduğu kadar dil ve tarih için de önemli kaynak ve belge niteliğine sahiptirler.
Kitabelerle Hangi İlim Dalı İlgilenir?
Her bir konu ile ilgilenen bilim dalı olduğu gibi Kitabelerle de ilgilenen ve kitabeleri kendine has şekil ve metotlarla çözen, raporlayan, araştıran bilim dalı epigrafidir. Bizdeki adı ilm-i kitabetdir.
Kitabe Çeşitleri Nelerdir?
Kitabeler genel olarak 3 grupta incelenir. Kitabe kimin tarafından ve ne zaman inşa edildiğini belirtilirse tarih kitabesi, kitabenin tamiri hakkında bilgiler vermesi durumunda tamir kitabesi, eserde bulunan kemerler veya iç kapılar üzerinde ise Kitabe levhası olarak geçmektedir..
Kitabeler estetik görüntüyle de önemli bir mimari eser konumundadır.
Sitemizde Kitabeler ile ilgili müstakil bir kategori açtık. Hem bilgiler hem örnekler ile ilgili daha fazla bilgi almak için Kitabeler isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.
Gerek Naile Vesile Hanım Çeşmesi kitabesi gerekse başka kitabe örneklerini daha fazla görmek için burayı tıklayınız.
Osmanlıca isminiz nasıl yazılıyor? görmek için Buradan ulaşabilirsiniz.