İslam dininde bayramların ayrı bir yeri vardır. Bu bayramlardan birisi olan Kurban Bayramı insanların Allah’a yakınlaşmasını, ibadet etmeyi, paylaşmayı, mutluluğu ve tefekkürü ifade etmektedir.
Bu ibadet dinimizin bizlere emrettiği istediği ibadetlerden bir tanesidir. Bizler Allah’a kul olabilmek onun rızasına ulaşmak için namaz kılıyor, tekbirler getiriyor ve tehlil ile kurbanlarımızı kesiyoruz. Unutmayalım ki manevi değerlerimizi yaşamak ve onlara sahip çıkmak oldukça önemlidir. Kurban Bayramı hakkında merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda derledik.
Kurban Bayramı
Bu ibadet Hz. İbrahim ve Hz. İsmail arasında geçen bir hadiseden günümüze kadar gelmektedir. Kısaca hatırlayacak olursak. Hz. İbrahim peygamber şayet bir oğlu olur ise onu Allah için adak edeceğini ifade etmişti.
Duları kabul edilmiş ve bir mucize olarak Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail dünyaya gelmişti. Üzerinden hayli bir zaman geçmişti . Hz. İbrahim peygamber evinde uyuyordu. Rüyasında oğlu İsmail’i kurban ettiğini görünce hemen adağını hatırlasa da bu rüyaya itimat etmedi. Lakin bu rüyayı arka arkaya gördü. Şüphesi kalmadı ve kararını vererek Mekke’ye gitti.
Mekke’de geldiğinde oğlu İsmail’i annesinin yanında gördü. Ama oğluna gördüğü rüyayı hemen anlatmadı. Bir süre sonra oğluyla beraber zaman geçirdi. Daha sonra yanına bir ip ve bıçak aldı. Evdekilere de vadiden odun toplayacağım dedi.
Baba ve oğlu birlikte ilerlerken şeytan da boş durmuyordu. İnsan kılığında girmiş ve Hz. İbrahim’in yanına gelmişti. Ona Allah’ın emrinin yerine gelmemesi için çeşitli vesveseler veriyordu. Ancak Hz. İbrahimbu oyun ve vesveselere itibar etmedi.
Biraz ilerledikten sonra oğluna dedi ki “Oğlum ben rüyamda seni Allah için kurban ediyordum.” dedi. Gördüğü rüyalarını ona anlattı. Hz. İsmail metanetle babasından bu rüyayı dinledi. Babasına dedi ki “Babacığım sana emir olunan şeyi yap! Sadece beni kurban edeceğin vakit, şu iple beni sıkıca bağla ki sana karşı bir şey yapmayım. Ki ecrim eksilmesin. Hem beni yüz üstü yere yatırarak alnımı yere koy. Zira yüzümü görünce belki kalbin incelir ve Allah’ın senden istediğini yerine getirmene engel olabilir diye korkarım!”
Hz. İbrahim peygamber ağır bir imtihandan geçiyordu. Bütün vesveseleri ve çetin imtiyanları geçerek oğlunu dediği gibi yere yatırdı. Tam onu kurban edecekken Rabbimiz ona hitaben “Ey İbrahim! Sen rüyana olan sadakatini gösterdin. Sana oğlunun yerine keseceğin bir kurbanlık, sen artık onu boğazla!” dedi.
Kurban Bayramı İşte Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’in bu aziz hatırasını taşır. Biz Müslümanlar olarak bu günlerde vu vakitlerde bu iki büyük ve aziz peygamberin Allah’a karşı verdikleri büyük imtihanın sevincini hatırlarız ve aynı zamanda yaşarız.
Kurban Bayramı Hakkında Bilgiler
Bizler Allah’a olan kulluğumuzu ve yaratılışımızın bir neticesi olarak namaz kılarız. Namazların dinimizde özel bir yeri vardır. Kurban Bayramı Namazı da bu namazlardan birisidir ki sabah namazından sonra eda ederiz. Cemaatle kılınan bayram namazı oldukça kalabalık olur ki bayram sevinci daha orada başlar.
Bayram namazları hem insanların hem toplumun manevi hayatında önemli bir yeri olup bir gelenek görenek haline gelmiştir. Kurban Bayramı Namazına rütbe, mevki, servet bakımından bir fark olmaksızın herkes gelir ve Allah’a yönelerek onun huzurunda saf tutar, kul olur ve huzuru yaşarlar.
Namaz kılındıktan sonra yüce Allah’ın büyüklüğü tekbirler getirilerek her yere ilan edilir. Daha sonra Allah’ın rahmetin genişliği ve ihsan ettiği nimetlere karşı Elhamdülillah diyerek şükürlerle dua ederiz. Saf saf dizilen herkes kardeş olduklarını bayramlaşarak orada ilan ederler.
Bu sevinçle beraber bayramlaşan kişiler daha sonra bayramın diğer vazifesi olan kurbanlarını kesmek üzere oradan dağılırlar.
Kurban Kesmek Farz mı?
Kuran’da bulunan birçok ayette ve peygamberimizin hadislerinde kurban kesmek ile bir yükümlülük belirtilmiştir. Ancak bunun hükmü farz değildir. Hanifi mezhebine göre vacip olup diğer mezheplere sünnet olarak geçmektedir. Maddi imkanı yerinde olan herkesin bu ibadeti yerine getirmesi uygun olacaktır. Kurban Bayramı’nda şartları taşıyan hayvanlar Allah için kesilir ve Allah için feda edilir.
Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?
- Akıl sahibi olan
- Ergenlik dönemi biten, Mukim yani ikamet eden kişi olmalı
- Temel ihtiyaçlar karşılanacak kadar maddi varlığı olan
- Borcu üzerinden bir yıl kadar geçmiş olan yükümlüdür.
Kurban Kime Düşer?
Kişinin temel ihtiyaçları ve borcundan hariç 80.18 gr altını olması veya onun değerinde para ya da eşyaya sahip ise o kimsenin kurban kesmesi gerektiği kaynaklarda geçmektedir.
Kurban kesmenin hükmü Hanefi mezhebinde vacip olarak geçmektte iken diğer mezheplerde sünnettir. Bununla birlikte vekalet vererek hayır kurumları vesilesi ile de kurban kesilebilir. Bu şekilde mazlum ve mağdur olan hatta hayatında hiç et görmemiş çok din kardeşimize hayrımız dokunmuş olur.
Kurbanın Önemi
Bir Müslüman kurban kestiği vakit onun kanıyla beraber günahları dahi akıp gider demişlerdir. Kurban kesildiği anda herkeste bir hüzün oluşur ama hemen arkasından bir sevinç bir huzur gelir. Hele yapılan her işe gibi bu işimizde dahi ihlasla samimiyetle olsa huzur ve sevinç ziyadeleşir. Hem bu ibadetle kardeşlik ve yardımlaşmak da düşünüldüğünde huzur ve sevinç zirveye çıkar.
Kurban Allah’a teşekkür etmeyi, şükür etmeyi ve onun emrine itaati göstermeyi gösterir. Kurban fedakarlık demek olup Allah’ın emirlerine teslim olmak demektir. Hem bu ibadetle onu ve sevdiklerini belalardan, musibetlerden ve sıkıntılardan kurtarmaya vesile olduğu gibi onu adeta sırattan İnşallah geçirir.
Kurban Nasıl Kesilir?
Kurban Bayramı zamanı hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. gününde başlar ve dört gün süresince devam eder. İslam dinine göre kurban nasıl kesilmelidir? Peygamber efendimiz (sav) nasıl kurban kesmiştir? Nelere dikkat etmiştir? Bizler kurban keserken nelere dikkat etmeliyiz? Kaynaklara göre kısaca;
- Kurbanı keserken oldukça hassas ve şefkatli olunmalıdır.
- Kurban edilecek hayvanın gözü iyice bağlanılmalıdır.
- Bir çukura iki kurban birden kesilmemelidir.
- Bir kurbanı diğer bir hurbanın gözü önünde kurban etmemeye çalışılmamalıdır.
- Hayvana zulmetetmeden, itilip kakmadan ve sürüklenmeden götürülmelidir.
- Kurbanın yönü kıbleye doğru olmalıdır.
- Kesmesen önce besmele çekilir ve tekbir getirilir. Mümkün ise kişi kendi eliyle kesmeli yoksa vekalet vermelidir.
Peygamberimiz (sav) mealen şöyle demiştir. “Ey Fatma kalk ve kurbanının yanında bulun. Sen iyi bil ki kurbanın kanından yere düşen ilk damla ile kişinin küçük günahların afv olunur.” Hem bir seferinde Hz. Peygamber bıçakları bileyleyen birini görünce bıçakları hayvanlardan gizlenmesini emrederek (Mealen) ”Bir hayvanı keseceği zaman o işi hızlıca yap. Allah her işi güzel bir surette yapmayı emretmiştir. Kurbanı keseceğiniz vakit de en iyi şekilde yapınız. Her biriniz bıçağını bileyleyarak hayvanını rahatlatsın.” dedi.
Kurban Nasıl Pay Edilir?
Müstehab olan toplam etin üçte bir kısmını fakirlere, üçte bir kısmını komşulara, kalan kısmı da evde bulunan çoluk çocuğa ayırmaktır.
Kurban Bayramının Adapları
- Kurban Bayramı sabah erkenden kalkmak, gusül almak, misvak ya da fırça ile dişlerimizi temizlemek, güzelce kokular sürmek, temiz ve güzel olan elbiseler giymek, sevinçli olmak ve güler yüz göstermek, sadaka ve hediyeler vermek bayramın adablarındandır.
- Bayram gecesini de ihya etmek, bayram namazını kılmak için evden çıktığımızda bir şey yememek ve ilk yemeğini kesilen kurbanın etiyle yemek, tekbirler getirmek
- Namazı kılıp evine dönerken camiye gelirken gittiği yoldan farklı bir yoldan eve gelmek, musafaha etmek, özellikle aile fertlerini ve hususen çocukları hediyeler vererek sevindirmek, bayramın yine adaplarındandır.
- Kurban Bayramının 4. günü ikindi zamanına kadar farz namazların arkasından teşrik tekbirleri getirmek vaciptir.
Sonuç
Evet Hz. Yakup peygamber gibi Hz. İbrahim peygamber de canından çok sevdikleri ile çetin bir imtihana tabi tutulmuştu. Ama onlar Allah için feda etmekten geri durmamış sınavı kazanarak Alla’ın ihsanlarına ulaşmışlardı. Peki biz Allah için onun rızası için neleri feda edebiliyoruz? İbrahim vari nelerden vazgeçebiliyoruz? Bu uğurda vezveselere mağlup mu oluyoruz? Asıl mesele burada işte.
Osmanlıca Kurban Bayramı Mesajları için linke tıklayabilirsiniz. Yüce Rabbimiz bu kıymetli vakitlerde yaptığımız bütün ibadetleri kabul etmesini temenni ediyor ve sizlerle birlikte aileninizin Kurban Bayramını tebrik ediyoruz. Selametle kalınız.