Hz. Yuşa Tepesi ve Türbesi Nerededir? Kitabesinde Ne Yazıyor?

admin 409 Görüntüleme
5 Dk. Okuma süresi

Yuşa tepesi Anadolu Kavağı semtinde Çamlıca tepesinden sonra em yükse ikinci tepedir. Denizden yaklaşık 200 metre yükseklikte olan tepede Hazreti Yuşa Peygamber’in (M.Ö. 1082-972) kabrinin olduğu keşfen bulunmuştur.

Yuşa tepesi İstanbul en çok ziyaret edilen dualar edilen dilekler tutulan yerlerinden olup aynı zamanda büyüleyici bir manzarası vardır. İstanbul’ geldiyseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisidir. Her gün ziyarete açık olan türbeyi 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Yuşa Tepesi Hakkında Bilgiler

yuşa cami

Bu tepe ve türbenin ismini duyan herkes Yuşa tepesi nerededir? Nasıl gidilir? Hz. Yuşa Cami Nasıldır? şeklinde bu yerin önemi ve hikayesini merak ediyorlar. Bizler de Hz. Yuşa Türbesi ve bilinmesi gereken her şeyi araştırarak anlatmaya çalıştık.

Yuşa Tepesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

İstanbul ili Beykoz’da bulunmaktadır. Otobüs ile gelmek isteyen kişiler 15T, 15TY ve 135G otobüslerine binerek gelebilirler. Eğer özel aracı ile gelmek isteyenler ise Beykoz Tokatköy’e geldikten sonra tepeye ulaşmanız için tabelalar sizi götürecektir.

Hz. Yuşa Kimdir?

Hazreti Yuşa Hazreti Yusuf’un neslinden gelmiş ve Mısır’da doğmuştur. Hz. Yuşa’nın annesi, aynı zamanda Hz. Musa’nın kız kardeşidir. Asıl ismi Yuşa Bin Nun olarak geçer. Hz. Yusuf gibi güzel olduğu rivayet edilmektedir.

Kuran’da Kehf Suresi 60 ve 65 ayetleri arasında Hz. Musa’nın Hızır (a.s.) ile birlikte olan yolculuğu geçmektedir. Alimlerine göre bu kıssada Hz. Musa peygamberin (a.s.) yanında yardımcı olarak geçen genç Hz. Yuşa’dır.

İlginizi Çekebilir:   Abdülhalim Cami Kitabesi

Anlatılanlara göre Yuşa Peygamber, Hz. Musa Peygamber beraber Boğaziçi’ne gelmiştir. Daha sonra burada vefat etmiş ve Yuşa Tepesi olarak bilinen yere  defnedilmiştir. Diğer dinlerde Hz. Yuşa’yı Yeşu isminde geçmektedir.

Hz. Yuşa Tepesi Hikayesi

Kanuni’nin süt kardeşi olan Yahya Efendi üç gün arka arkaya rüyasında Hz. Yuşa’yı (a.s) görür. Hz. Yuşa (a.s) rüyasında ona hitaben “Ben Beykoz’dayım. Ben Yuşa Peygamberim ve şu tepede yatıyorum. Gel ve yerimi tespit et. Beni ziyaret et” dediğini görmüştür.

Bu rüya sonrasında dervişleriyle birlikte o tepeye giden Şeyh Efendi burada bir çobanu görür. Çobana der ki, sen burada hiç çok farklı bir şey gördün mü ? Çoban ona “10 yıldır buralarda çoban güderim. Şu karşıdaki yerde koyunlarım hiç otlamaz. Hiç bir zaman üzerinden geçmezler” dedi.  Bu cevabı alan Yahya Efendi Hz. Yuşa’nın kabrini keşfetmiştir.

Hz. Yuşa Camisi

1755 tarihinde Sadrazam 28. Çelebizade Mehmet Sait Paşa bu tepeye bir mescit yaptırarak mezarın çevresini duvarla çevirmiştir. Daha sonra cami çıkan bir yangında zarar görünce 1863’de Sultan Abdülaziz tarafından tamir ettirilmiştir.

Hz. Yuşa Türbesi

Hz. Yuşa Peygamberin türbesi, çeşme ile bir de cami bulunmaktadır. Burada yaklaşık 17 metre uzunluğunda oldukça uzun bir kabir vardır ki bu Hazreti Yuşa Peygamber’in mezarıdır. Bunun nedeni ise bedenin boyu ile ilgili değildir. Kabrin bu yerde nokta olarak tam bilinmediğinden 17 metrelik bir alan koruma altına alındığı bildirilmektedir.

Hz. Yuşa Tepesi Kitabesi

Hz. Yuşa peygamberin bir türbesi de Gaziantep ilinde bulunmaktadır. Yuşa tepesinde olan kabir bir makam mezarı olma ihtimali vardır. Zira kabir girişinde olan kitabenin ikinci satırında “Kabri hazrettir makamı Yuşa ibnün Nundur” yazmakta ve sol taraftaki bütün dizelerde “makamı Yuşa bin Nun” yazdığı görülmektedir. En iyisini Allah bilir.

İlginizi Çekebilir:   Gülhane Parkındaki Bulunan Kitabeler

Yuşa türbesi  kitabe

Hem müferreh hem mukaddestir bu kühsar-ı bülend / Bağı cennettir makâm-ı Yuşa ibnün Nun’dur

Zâtını etmişnü büvvetle mübeccel Kibriyâ / Kabr-i hazrettir makam-ı Yûşâ ibnün Nun’dur

Vasıl-ı maksud olur elbet tevessül eyleyen / Cay-i vuslattır makam-ı Yuşa ibnün Nun’dur

Bu mahall-i akdesi kabil mi tavsif eylemek / Ayn-ı nimettir makam-ı Yuşa ibnün Nun’dur

Sadiya tazim ile eyle ziyaret daima / Mahz-ı rahmettir makam-ı Yuşa ibnün Nun’dur. Bu kitabenin okuma videosu aşağıdadır.

Hz.Yuşa peygamber kabrinin bulunduğu bölüme girdiğiniz zaman tam karşısında olan kitabe şöyle yazmaktadır. 

Yuşa türbesi  kitabe

Hazreti Yuşa Nebi ve Mürsel ibnün Nun’dur / Hem kelimüllah fetasıdır Aleyhisselam

Mücazatından birisi bu gaza eyler iken / Gün gruba gitmedi bir saat oldu sonra Şam

Hürmetiyçün amadi hafız Muhammed kuluna / Cümle züvvara dahi vire Hüda hüsn-i hitam

Rihletinden evvel tarihi hicriyye kadar/ İki bin üç yüz yirmi sal iken mühimdir tamam – Diyarbekirli Çerhizâde El-Hafız Muhammed’in nazmıdır.

Ayrıca Hz. Yuşa Cami girişinde talik yazısı ile bir tamir kitabesi bulunmaktadır.

Yuşa cami kitabesi

Ziyayı şem-i mihrab-ı hilafet cami-i şevket / İmamu’l müminin Abdulaziz Han-ı kerem mutad

Bu vala mabedi nar-ı harik etmiş iken suzan / O bani-i esas-ı din-ü devlet eyledi abad

Müezzinler sala etsün naima böyle tarihin / Ne ziba kıldı Han Abdulaziz bu cami-i bünyad

Nemekahu Abdulfettâh ser sikke-künan (Hicri) 1280

Kelime tahlili: Harik: Yangın, ateş, Suzan: Yakan, yakıcı, Vala: Yüce Nemekahu: Onu yazdı, Sikke-künan: Mevlevi külahı yapan, Bünyad: Bina

Etiketler
Bu makaleyi paylaş
3 İnceleme
  • Sidal gül says:

    Bilgilendirme için teşekkürler gezdiğimiz gördüğümüz yerleri birde bilen ve araştıran birinden öğrenmek büyük bir şans emeğinize sağlık teşekkürler

    Yanıtla
  • zoritoler imol says:

    It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this site with my Facebook group. Talk soon!

    Yanıtla
  • vorbelutr ioperbir says:

    I simply could not go away your web site prior to suggesting that I really enjoyed the usual info a person supply on your guests? Is gonna be again continuously in order to check out new posts.

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir