Hz Şit Peygamber İlk insan olan Hz Adem’in 5. çocuğudur. Allah’ın hibesi anlamına Hz. Şit Hz Adem’den sonra Kuran’da geçmemesine reğmen ikinci peygamber olarak kabul edilmektedir.
Bilindiği üzere Kabil Habil’i öldürmüştü. Bu hadiseden sonra Allah Hz Adem ile Havva’ya salih bir oğul verdi. Hz. Cebrail (a.s.) Hz Havva validemize “Allah sana öldürülen Habil’in yerine Hz. Şit’i verdi” dedi.
Hz. Şit Kimdir?
Hz Şit (a.s) çok sevilen sayılan bir kişiydi. Ahlakı güzel , huyu güzel yardımsever birisiydi. Hz Adem ve Havva onu çok seviyorlardı. Hz Adem (a.s.) Hz.Şit’e bildiklerini öğreterek onu çok iyi bir şekilde yetiştirdi. Hazreti Adem’in vafatı sonrasında Şit Aleyhisselam’a Rabbimiz 50 Sahife indirerek bir çok hikmet ilimleri öğretmiştir.
Şit aleyhisselamın peygamber oluşuyla ilgili sahabelerden Hz. Ebu Zer (r.a)’den gelen bir rivayet bılunmaktadır. Bu rivayete göre Allahu teala hazretleri yüz sahife ve dört kitap indirmiş, bunlardan elli sahifeyi ise Hz. Şit’e indirmiştir.Ayrıca Şit Paygamber (a.s) ismi tevratta ve İncilde ibranica Şis (Allah’ın hibesi) olarak geçmektedir.
Onun peygamberliği zamanında insanlar çoğalarak yeryüzüne yayıldılar. Rivayetlerde onun döneminde 1000 şehir kurulduğu yazılıdır. Allah’ın emir ve yasaklarını, nasıl kulluk edileceğini İnsanlara tebliğ etmiştir.
Hz Şit (a.s) Hz Adem’in diğer evlatlarından ahlakı ve huyu ile yaşayışı ile ayrılıyordu. Hem sureti ile babası Hz. Adem’e (a.s.) çok benziyordu. Şit peygamber tahmini olarak 912 yıl yaşadığı rivayetlerde vardır. Kabe yakınlarında bulunan Ebu kubeys’te defnedildiği rivayet edilmiştir.
Hz Şit’in Mesleği
İnsanlara tebliğ vazifesi ile gönderilen her bir peygamberin bir mesleği vardır. Bu noktada Hazreti Şit’in mesleği ise nessac (dokuma), kazzaz (ipek) ve hallaç (işlemeci) yani dokuma işidir. Mencusat (dokuma) sanayinin, örücülerin ve dokumacıların ilk kurucusu ve piri olarak geçmektedir.
Hazreti Şit Peygamberin Ailesi
Hazura Hz Şit peygamberin eşinin ismidir. Onların Enuş (Yaniş) isminde bir oğlu ile Na’mete isimli bir kızı olduğu kaynaklarda geçer. Peygamberlik soyu Enuş ile devam etmiştir. Hz. Şit peygamberde parlayan peygamberlik nuru, ondan oğlu Enuş’a, ondan da onun oğlu Kaynan’ın alnına geçtiği rivayet edilir.
Zamanla bu şekilde devam eden bu nur, Abdülmuttalip’ten oğlu Abdullah’a ve ondan da Peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e geçerek son sahibini bulmuştur.
Şit Aleyhisselam’ın Vefatı
Şit peygamber vefat ettiğinde yerine oğlu Enuş’u bırakmıştır. Babası Hz. Adem’in (a.s.) mezarına sahip çıkmasını, Allah’ın emir ve yasaklarını uymasını, kavmine ise Allah’a ibadet ve nasihat etmesi konusunda nasihat etmesini tembihledi. Bereket duasında bulundu.
Bulundukları Mukaddes dağdan aşağıya inmemelerini tembihledi. Ayrıca çocuklarının da oradan inmelerini inmek isterlerse onlara engel olmalarını ve Kabil’in çocukları ile görüşmemeleri üzerine ant verdi. Sonra da vefat etti.
Hz Şit vefat ettiğinde 912 yaşındaydı. Hz. İdris Peygamber o zamanlar 20 yaşlarındaydı. Cenaze namazını oğulları, onların oğulları ve kızları kıldılar. Daha sonra Mekke dağlarından Ebu kubeys ismindeki dağdaki mağaraya gömülmüştür.
Bu mübarek peygamber Allah’ı anlatmaktan asla geri durmazdı. Kavmine ise daima Allah’ın yasaklarından sakınmalarını, emirlerini uymalarını, Allah’ı her türlü noksan ve eksik sıfatlardan uzak görmelerini, her zaman hayırlı işler yapmalarını ve doğruluk içinde olmalarını emrederdi.
Hz Şit peygamber ve ailesi bir yurt olarak dağın başında iken Kabil oğullarının yurdu ise vadinin alt tarafında idi. Oğullarını her zaman Kabil oğullarından uzak durmaları konusunda uyarmıştır. Hz Adem peygamberden sonra Kabe’nin tamiratını ilk kez taşla ve çamurla yapan Hazreti Şit peygamber olmuştur.
Vefat edene kadar Mekke’de kalmaktan, Hac ve Umre yapmaktan geri durmazdı. Hazreti Adem vefat etmeden 11 gün evvel Şit Aleyhisselam’a “Ey oğulcuğum benden sonra sen halifemsin” demiş ve takva üzere hareket etmesini tavsiye etmişti.
Hz. Şit’i bir vasiyetname ile yerine vekil bırakmıştır. Bu vasiyeti Kabil ve Kabil oğullarından gizli tutmasını istedi. Gece ve gündüz saatlerinin neler olduğunu, yaratılanların Allah’a ne zaman ne gibi ibadetler yaptıklarını anlattı.
Hz Adem’in Hz. Şit’e Vasiyeti
İnsanlara söyle ki dünyadan ayrılmayacaklarmış gibi durmasınlar. Dünyadan bir vakit göçüp gideceklerini bilsinler. Oğulların yapacakları işin sonunu iyi hesap etsinler. Zira ben o yasak ağacın meyvesini yerken bu işin sonucunu düşünseydim, belki bunlar başıma gelmeyecekti.
Oğullarına söyle kimsenin sözünü düşünmeden kabul etmesinler. Düşünerek doğruluk derecesine baksınlar. Bir işe başlayacağı vakit eğer içinde o işe ait bir endişe ve isteksizlik olursa, tekrar düşünüp yeniden incelesinler.
Doğru olduğuna emin olmadıkları işlerde, bir bilenlere sorsunlar. Doğruluğuna inandıkları emin oldukları kişilerle yaptıkları istişareye göre, karara göre hareket etsinler. Eğer ben meleklerle konuşarak bir karara bağlasaydım, belki başıma gelenlere katlanmak zorunda olmayacaktım.
İnsanlığın İkinci Atası Hz. Şit
Hz. Adem’in çocuklarından Habil’in zürriyeti olmadığından ve Kabil’in de zürriyeti Nuh tufanında yok olduğundan insanlığın ikinci atası olarak Hz. Âdem’den (a.s.) sonraki Hz Şit peygamber olduğu kabul edilmektedir. Alimler Hz. Peygamber’in (sav) soy kütüğünde Hz. Şit’e (a.s.) de yer vermişlerdir.
En doğrusunu ancak Allah bilir vesselam. Hz Şit peygamber ve diğer peygamberlerden Yüce Allah razı olsun ve bizleri onların şefaatlerine nail eylesin. Amin.
You are a very capable person!
teşekkürler