Hüsnü hat nedir? kısa bilgiler, anlamı, tarihi, nasıl hat yapılır ve hat sanatı çeşitler nelerdir gibi bu konuda aklımıza gelen soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Hüsnü hat nedir? Kuran harfleri ile yazılan güzel yazı sanatının adıdır. Hat Arapça çizgi manasına gelmektedir. 6. ve 10. yüzyıl arasında bir gelişme dönemiyle ortaya çıkmış ve devamında hattı daha güzel şekillerde, değişik kaideler çerçevesinde zamanla gelişmiştir.
Bu yazı sanatını güzel bir şekilde icra edenlere katip daha çok hattat denilmektedir. Hattatlık hususen Kuran’ın el ile özenli bir şekilde yazılmasıyla ortaya çıkmakla beraber ayet, hadis ve özlü sözlerde yazılmaktadır.
Herhangi bir ölçüye bağlı olmadan yazılan yazılar Hüsnü hat olarak değerlendirilmez ve bu yazıları yazanlara da hattat denilmez.
Hüsnü Hat Nedir?
Demişler ki yazı dilin eli, gönlümüzün tercümanı, iradenin yansıması ve ruhun aynası hükmündedir. Evet yazı akılların yansımasıdır, belki bir silah, bir ilim, hafızanın yardımcısı ve medeniyetlere açılan kapıdır.
Güzel yazı ise yazının süsü olup gözü ve zihni çabuk yorulmaktan korur. Demişler ki güzel yazı fikrin işletir, olgunlaştır, sözü düzenler, ifadeyi kuvvet verir, dili düzenler, düşünmeye imkan verir.
Hüsnü Hat Nasıl Yapılır?
Hat sanatının temelinde harflerin sembolleştirilmesi ve harfe uygulanması vardır. Kişi bunu hayal dünyasında canlandırır ve bunu kağıda döker. Bu manada hat ustalarının önemi oldukça fazladır. Herkesin kendi miktarınca yapılabilecek gibi dursa da ustasından öğrenilmesi gereken bir sanattır.
Öğrenmek isteyen birisi hat ustasını iyice gözlemler, kendisini geliştirir ve hayal dünyasını hat sanatı ile birleştirebilirse hat ustası aday olabilir. Gerçek bir hat ustası olabilmek için uzun bir uğraş ve emek lazımdır.
Hat sanatı kişinin hem yetenekli olmak hem hayal gücünü kullanmak önemlidir. Hat sanatı nasıl yapılır sorusunun yanı aslında usta çırak ilişkisinde yatmaktadır. Bu alanda gelişmek isteyen kişi evvelce kendine bir usta bulmalıdır.
Burada tek tek anlatmak detaylandırmak elbette mümkün değildir. Meraklı isek bir kursa ve en önemlisi bir ustaya ihtiyacımız vardır.
Hüsnü Hat Çeşitleri
Aslında Arap harfleri İslamiyet’ten önce de vardı. Lakin güzelliğini İslam geldikten sonra kazanmış ve zaman içinde farklı ve yeni tarzlar geliştirilmiştir.
Hat yazı çeşitleri dediğimiz zaman Osmanlının ciddi katkılar yaptığını görüyoruz. Bu konuda detaylı bilgilere İslami hat ve çeşitleri isimli makalede bulabilirsiniz.
Hat Sanatında Kullanılan Malzemeler
Eğer bu işi yapmaya karar verdiyseniz malzemelerinizin kaliteli bir şekilde edinmenizde fayda vardır. Şayet malzemeniz ne kadar kaliteli ise yapacağınız sanat da eserlerde o kadar düzgün ve güzel olacaktır. Peki bize neler lazım işte listemiz;
- Kalem
- Kalemtıraş
- Makta (kamış kalemlerin uçlarını kesmek için kullanılan alet)
- Mühreleme (Yazı kağıdını düzelten alet)
- Ahar (Kağıt Boyama)
- Mürekkep
- Likaa (Mürekkep hokkalarına konulan ipek kırpıntısı )
- Hokka
Hüsnü Hat Örnekleri
Tarihimiz ve medeniyetimiz içinde pek çok örnek bulmak elbette mümkündür. Bu süreç içinde nice hattatlar tarihe damga vuran eserler ortaya çıkarmışlardır. Görenler maşallah barekellah demişlerdir. Sitemizde Ana menüler arasında yer alan Osmanlıca altında bulunan Hüsnü Hat menüsünden bu örneklere ulaşabilirsiniz.
Hüsnü Hattın Faydaları
Hat sanatı dediğimiz zaman esasen pek çok faydası olduğu tarihten gelen bir bilgidir.
Gözlere faydalı olduğu çok kimse tarafında belirtilmiş hatta 1950’li tarihlerde bir Rum doktorun muayenehanesine astığı şu levha pek manidardır “Gözlükten kurtulmak isteyenler, hüsnü hatla meşgul olsunlar!”
Bu sözün manası güzel hattın gözü yormaması, yumuşak kavisleri sebebiyle bozuk gözü bile tedavi etmesi şeklinde yorumlamışladır. Üstelik bunu yazan bir Rum doktordur.
İnsanın psikolojisine olumlu etki ettiği tecrübe ve nakillerle sabittir. Bu sanatta akıp giden bir zarafet ve letafet vardır ki insanı bambaşka bir âlemlerine götürür. Bazen ondaki bir harf gönlü ruhaniyet ile doldurmaya kâfi gelir. Örneğin yana yatık yazılan bir vav, sanki başı eğik dua hâlindeki bir mümini hatırlatır.
Sanki hüsnü hat “Kur’an’dan bir harf, yeryüzünden ve içindeki her şeyden daha hayırlıdır!” ifadesiyle buyrulan hakikat görünmüştür.
Hat sanatı dediğimiz zaman sabır da önemlidir. Bu işle iştigal edenlerin bu sabır kuvvetinin geliştiği ve karşılaştı hadiselere daha metanetli olması muhtemeldir.
Sonuç olarak bu hat sanatı pek çok açıdan faydalı ve hikmetli olduğu, bir sanat olarak uğraş olarak önümüzde durmaktadır. Temennimiz odur ki bu alanda nice ustalar çıkarak bu sanatın devam etmesi ve toplum nezdinde karşılığının bulmasıdır.
Selamun aleyküm Hocam. Hüsnü hat ile yazmayı çok istiyordum kursa da başladım fakat devam etme imkanı bulamadım. Psikoloji için ayrıca göz için faydası olduğunu hiç duymamıştım. Bu çok güzel bir şey bir nevi terapi gibi. Bir hocadan öğrenmeli diyorsunuz. Meşguliyetler buna pek fırsat vermiyor. Evde kendi başına deneye yanıla yapmakta bir sakınca olur mu? İleride imkan bulursam mükemmel yazmayı istiyorum. Fakat evde yapacağım yanlış çalışma ileride güzel bir şekilde öğrenmeme mani olur mu bu beni korkutuyor? Evde halen kamışlarım is mürekkebim kağıtlarım duruyor. Sizce nasıl yol bir yol izlemeliyim? Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.
Hüsnü hat kursları ile devam etmek lazım
I was curious if you ever thought of changing the page layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?