Feyzullah Efendi Çeşmesi Kitabesi

admin 397 Görüntüleme
2 Dk. Okuma süresi

Feyzullah Efendi Medresesi çeşmesinde bulunan bu kitabe Fatih’dedir. Klasik bir tarzda inşa edilmiştir. Medrese ile birlikte çeşmenin banisi 1040 yılında dünyaya gelen ve  Şeyhülislam İslamlığa kadar  yükselen ve 1110 da vefat eden Seyyid Feyzullah Efendidir.  Çeşme yakın bir tarihte restore edilmiştir.

Feyzullah Efendi Medresesi kare planlı bir şekilde planlanmış, mescit, derslik ve kütüphaneden oluşmuştur. Cephe duvarında kesme taş kullanılırken diğer duvarlarında sıralı tuğla kullanılmıştır. Klasik bir şekilde inşa edilen çeşmede bulunan kitabenin son satırında ise “Gel Gel iç bu çeşmeden berrak ve güzel soğuk sudan” yazmaktadır.

Feyzullah Efendi Çeşmesi Kitabesi

Feyzullah Efendi Çeşmesi Kitabesi

Feyzullah Efendi Kitabesinde şunlar yazılıdır.

  • Hâce-i hâkân-ı a’zam hazret-i fetvâ-penâh
  • Seyyidü’l-afâk Feyzullah kudsiyyü’l-hisâl
  • Bu nümudâr tahuru su-be-su icrâ edüb
  • Eyledi  âsâr-ı pür-envârını cennet misâl
  • Cuşîş-i mâ’ü’l-hayâtıdır ferah-bahşâ-yı cân
  • Hod-be-hod olmuş sadâ-yı kalkalî zib-i makâl
  • Lule gördüm kâmiyâ târih için atşâne der:
  • Gel gel, iç bu çeşme-sâr-ı nurdan  ab-ı zülal  1112

Günümüz Türkçesi ile okunuşu : Görkemli padişahın (II. Mustafa)  hocası ve kendisinden fetva aldığı mübarek ve güzel ahlaklı Seyyid Feyzullah Efendi, bu çok pak ve temiz su ile akan çeşmeyi yaptırıp, cennetteki benzerleri gibi eserlerine bir tanesini daha ekledi.

İlginizi Çekebilir:   Gülhane Parkındaki Bulunan Kitabeler

Oradan akan coşkun su, hayata sevinç ve mutluluk verir. Çeşmenin musluğundan akan su akarken çıkardığı ses şu harika sözleri söylemekte ve inşasına tarih düşürürcesine, suya ihtiyacı olan insanlara şöyle söylemektedir: Gel gel, iç bu çeşmeden akan berrak ve güzel soğuk sudan!

Kitabe nedir?

Tarihi bir eserin veya binanın ne zaman yapıldığı ne zaman tamir edildiği ve tarihi eser hakkında bilgilerin bulunduğu taştır. Kitabeler taştan olabildiği gibi mermer, çini, ahşap, maden vb. şeylerden de olabilir.

Kitabeler ile ilgilenen ve konusu kitabeler olan ilime ise Epigrafi denir. Kitabelere aynı zamanda yazıt da denmektedir. Kitabeler bugün tarihçilerin ve arkeologların en önemli kaynak ve vesikaları konumundadır. Sitemizde bulunan 4. kur dersleri kitabeler hakkında bilgi vermektedir. 

Allah emanet olun. Selametle kalınız. Makalelere yorum yaparak desteklerinizi bekleriz. Ayrıca Ülkemiz kitabelerin merkezi hele İstanbul konulu yazımızı okudunuz mu? 

Bu makaleyi paylaş
3 İnceleme
  • Feyza says:

    Çok bilgilendirici yazılar, teşekkür eder böylesi güzel hizmetlerinizin devamını bekleriz

    Yanıtla
  • Erciyesli3858 says:

    Allah İslam’a hizmet etmiş tüm ölmüş büyüklerimize cenneti ve Cemali ile ikram eylesin

    Yanıtla
  • zoritoler imol says:

    I was suggested this blog through my cousin. I am not sure whether this publish is written by means of him as nobody else realize such special approximately my problem. You’re amazing! Thank you!

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir