Bereketzade cami medresesi kitabesi

admin 292 Görüntüleme
3 Dk. Okuma süresi
bereketzade Kitabesi

Bereketzade cami medresesi kitabesi Galata semtinde bulunan Bereketzade Medresesi Sokağı’nda yer almaktadır. Galata kulesine yakındır.

Bereketzade cami medresesi kitabesinin banisi yani bina edeni II. Mustafa ve III. Ahmed’in valideleri Gülnuş Emetullah Sultan’ın uzun süre kethüdalığını yaptığı ve Valide Kethüdası adı ile tanınan Hacı Mehmed Paşa tarafından 1705 yılında yapılmıştır.

Altıgen kasnak üzerine inşa edilen kubbesiyle cami dış duvarında bulunan kuş eviyle dikkat çekiyor. Medreseye ait odalar o zamanın esnaf ve talep edenler tarafından Kuran’ı kerim ve dini bilgiler öğrenmek için kullanılırdı.

Medrese  bugün cami olarak kullanılmakta olup, odalarda yine Kuran’ı kerim ve ve dini bilgiler öğrenmek için kurs verilmektedir. Medrese ve cami bölümü 1977 ve 1984 arasında resterasyon yapılmıştır. Cami 100 metre kare avlu ile birlikte 250 metre karedir.

Medeniyet ve kültürümüzün yaşayan vesikaları olan bu eserleri hem yatmalı hem de bu eserlere turist olarak değil ecdad yadigarı olduğunu bilmeli ve Osmanlıca öğrenerek okumak noktasında çalışmalıyız. 

İlginizi Çekebilir:   Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Medresesi Kitabesi

Bereketzade cami medresesi kitabesi

Bereketzade cami medresesi
Genel Görünüm

Kitabede ise şöyle yazmaktadır.

Bereketzade cami medresesi kitabesi
Kitabe

Kethûda-yı Valide Sultanı kerrûbi-şiyem

Ol Semiyyi mefhar-ı alem hıdivv-i kâm-ran

Bu mübarek bukayı Allah içün bünyad edip

Oldu tüllab-ı ülûma hayr ile rahat-ı resan

Eyleye beyza-ziyamişkat-i a’malin Huda

Müstefiz oldukça bunda zümre-i daniş veran

Tâîbatahsin edib hâtif dedi tarihini

Oldu bu dar’ul-hadis’i bi bedel sahn-ı cinan

Günümüz Türkçesi ise şöyledir.

Padişahımızın melek huylu annesinin kahyası ve Peygamberimiz ile ismi aynı olan bahtiyar vezir, bu güzel yeri Allah için yaptırıp kendini yetiştirenlere ve ilim öğrenenlere hayır yapmış oldu.

Burada okuyanlar istifade ettikçe Allah’ta onun işlerini bir lamba gibi ak eyleye. Taib isimli şair buranın tarihini ebced ile hesaplayarak tarihi not düşürdü. Cennet gibi bedeli olmayan bir meydan oldu. Padişah 3. Ahmed’in validesi Emetullah Sultan.

Kitabe nedir?

Tarihi bir eserin veya binanın ne zaman yapıldığı ne zaman tamir edildiği ve tarihi eser hakkında bilgilerin bulunduğu taştır. Kitabeler taştan olabildiği gibi mermer, çini, ahşap, maden vb. şeylerden de olabilir.

İlginizi Çekebilir:   Rumeli Çarşısı ve İlginç Mimarisi

Kitabeler ile ilgilenen ve konusu kitabeler olan ilime ise Epigrafi denir. Kitabelere aynı zamanda yazıt da denmektedir. Kitabeler bugün tarihçilerin ve arkeologların en önemli kaynak ve vesikaları konumundadır. Sitemizde bulunan 4. kur dersleri kitabeler hakkında bilgi vermektedir. 

Neden Osmanlıca isimli makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Osmanlıca Mezar Taşları hakkında bilgi alabileceğiniz güzel bir yazı..

Bu makaleyi paylaş
2 İnceleme
  • zoritoler imol says:

    I?¦m no longer sure where you are getting your info, however great topic. I must spend a while studying more or figuring out more. Thank you for fantastic information I was searching for this info for my mission.

    Yanıtla
  • vorbelutrioperbir says:

    Very interesting details you have remarked, thankyou for posting. “Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will.” by Mohandas Karamchand Gandhi.

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir