Alemdar Mustafa Paşa Çeşmesi

admin 347 Görüntüleme
2 Dk. Okuma süresi

Alemdar Mustafa Paşa Çeşmesi İstanbul Eyüp’te İslam Bey Mahallelisi Tahta Minare Caddesi bulunmaktadır. Cephesi mermerle kaplı güzel ve latif çeşme Türk barok usulünde yapılmıştır.

Alemdar Mustafa Paşa Çeşmesi arkasındaki Tahta Minare Cami yerine şu an apartmanlar yapılmıştır. Karşısında iri büyük bir düzlük vardır. Bu düzlüklerden birine güzel bir park yapılmıştır. Cephesi mermer kaplı bu zarif çeşme, Türk Barok mimarisi usulünde ihya edilmiştir.

1970 li senelere kadar üzerinde ahşap, saçaklı bir çatışı vardı.  İki yanma kabartma kübunlar yapılmıştır. Ayna taşı süslemeleriyle süslenmiştir. Ayna taşının üzerinde sekiz mısralı bir kitabe bulunmaktadır. 

Medeniyet ve kültürümüzün yaşayan vesikaları olan bu eserleri hem yatmalı hem de bu eserlere turist olarak değil ecdad yadigarı olduğunu bilmeli ve Osmanlıca öğrenerek okumak noktasında çalışmalıyız. 

Alemdar Mustafa Paşa Çeşmesi Kitabesi 

Alemdar Mustafa Paşa Çeşmesi Kitabesi
Kitabe

Sadrı â’zam Mustafa Paşayı hayrat iktisap

Fisebilullah ne rânâ çeşme bünyad eyledi

Bu mahall sükkânı abı rahmete muhtaç iken

Taşnegânı lutfile sirâb ü dilşâd eyledi

İlginizi Çekebilir:   Şeyh Edebali Kimdir?

Katresi tadadı üzere Hakk vire ecri sevâb

Çeşme ihsan ile bu semti âbad eyledi

Bir akarsu gibi fazıl söyledim tarihini

Mustafa Paşa yerinde çeşme bünyad eyledi.

Hicri 1223 (Miladi olarak 1808 yılı) 

“Mescit altındaki mai leziz çeşme uzun zamandan beri harap olduğu için “Alemdar Mustafa Paşa tarafından yeniden yapılmış ve suyunun akması sağlanmıştır.

Kitabe nedir?

Tarihi bir eserin veya binanın ne zaman yapıldığı ne zaman tamir edildiği ve tarihi eser hakkında bilgilerin bulunduğu taştır. Kitabeler taştan olabildiği gibi mermer, çini, ahşap, maden vb. şeylerden de olabilir.

Kitabeler ile ilgilenen ve konusu kitabeler olan ilime ise Epigrafi denir. Kitabelere aynı zamanda yazıt da denmektedir. Kitabeler bugün tarihçilerin ve arkeologların en önemli kaynak ve vesikaları konumundadır. Sitemizde bulunan 4. kur dersleri kitabeler hakkında bilgi vermektedir. 

Bu bilgiler ışığında kıymetli ve özel yorumlarınızı bekliyoruz. Her şey siz değerli okuyucularımız içindir. Sizler sayesinde buralarda varız ve sizler sayesinde buralarda kalmaya devam edeceğiz. Destekleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum. Allah’a emanet olun vesselam. Hayırlı günler.

İlginizi Çekebilir:   Beyazıt Devlet Kütüphanesi Kitabesi

Neden Osmanlıca konulu yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

Bu makaleyi paylaş
2 İnceleme
  • vorbelutr ioperbir says:

    Someone necessarily lend a hand to make seriously articles I’d state. That is the very first time I frequented your web page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this particular put up extraordinary. Great task!

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir