Acele Karar vermeyin, Aceleci misiniz İşte Size Bir Hikaye

admin 477 Görüntüleme
5 Dk. Okuma süresi

Acele karar vermeyin aceleciliğin ne kadar zararlı olduğunu anlatan güzel bir hikaye. Hayatımızda her daim kararlar veririz. Karar verirken acele edildiğinde teenni ile hareket etmediğimizde pişman oluruz. Keşke acele karar vermeseydim deriz. İşte hikayemizin konusu bu. Acelecilik

Acele karar vermeyin, bir köyde ihtiyar bir adam yaşarmış. Fakirmiş ancak dillere destan olmuş beyaz bir atı varmış ve bu yüzünden kral bile onu kıskanırmış. Kral bu atı alabilmek için ihtiyara neredeyse bütün hazinesini teklif etmiş ancak ihtiyar satmaya yaklaşmamış.

İhtiyar bu at, öyle bir at değil benim için o bir dost bana. İnsan dostunu hiç satar mı?” dermiş.

Acele Karar Verme

Acelecilik

Bir sabah uyanmışlar ki, at ortada yok, köylüler ihtiyarın başına toplanmışlar. Seni yaşlı ihtiyar, bu atı sana yar etmeyecekleri, senden çalacakları belli idi. Keşke Krala satsaydın da hayatının sonuna kadar krallar gibi yaşardın. Şimdi ise ne paran ne de atın var. demişler.

İhtiyar: “Karar vermek için acele etmeyiniz. Şu an sadece At kayıp. Çünkü gerçek budur. Ondan sonrası sizin yorumunuz ve sizin verdiğiniz karar. Atın kaybolması, bir şanssızlık mı yoksa bir şans mı, bunu bilmiyoruz. Bu olayın arkasının nasıl olacağını kimse bilemez. Acele karar vermeyin. demiş.

Köylüler ise ihtiyara kahkahalar atarak gülmüşler. Ancak aradan on beş gün geçmeden, at bir anda gece yuvasına dönmüş. Dağlara gitmiş ve dönerken de vadiden 10 vahşi atı arkasına takarak getirmiş. Ahali ihtiyar adamın etrafına toplanıp hep birden özür dileyerek;

İlginizi Çekebilir:   Ertuğrul Bey Kimdir?

İhtiyar sen haklı çıktın. Atın ortadan kaybolması bir şanssızlık değil adeta senin için bir devlet kuşu oldu. Şimdi bir at sürün oldu.

İhtiyar ise karar vermek için yine acele hareket ediyorsunuz. Şu an sadece atın geri döndü. Bildiğimiz gerçek sadece bu. Bundan sonra ne olacağını henüz bilmiyoruz. Bir kitabın bir iki sayfasını okuyarak kitabın tamamı hakkında nasıl fikir edinebilirsiniz?..”

Köylüler bu sefer ihtiyar ile açıktan dalga geçmemişler ama, içlerinden de “Bu ihtiyar sahiden bunamış.” diye geçirmişler.

Hadiselere Farklı açıdan bakın

Aradan bir hafta geçmeden, vahşi atları terbiye etmeye çalışan ihtiyarın tek oğlu attan düşerek ayağını kırmış. Evin geçimi için çalışan tek oğul şimdi uzun bir zaman yatakta kalacakmış. Köylüler toplanıp yine gelmişler ihtiyara;

Bir kez daha haklı çıktın sen. Bu vahşi atlar yüzünden senin tek oğlun bacağını uzun bir süre kullanamayacak. Oysa sana kim bakacak başkası da yok. Eskisinden daha fakir, daha zavallı biri olacaksın” demişler.

İhtiyarHepiniz erken karar verme hastalığına yakalanmışsınız. Size dedim o kadar acele etmeyin. Evet oğlum bacağını kırdı. Gerçek olan budur. Ondan sonrası sizin verdiğiniz karar.

Ancak bu ne kadar doğru. Hayat böyle küçül hadiseler şeklinde gelir ve bu hadiseler sonrasının neler olacağını kimse bilemez.

Acele Karar Vermeyin

Bir iki hafta sonra, ülkenin düşmanları kat kat büyük bir ordu ile saldırmışlar. Kral ise son bir umutla eli silah tutan bütün gençleri askere almak için emir çıkarmış. İhtiyarın köyüne gelen görevliler, kırık bacaklı oğlu dışında kalan bütün gençleri askere almışlar.

İlginizi Çekebilir:   Osmanlıca Tercüme Nedir? Nasıl Yapılır?

Köyü hüzün sarmış. Çünkü savaşı kazanılma imkan yokmuş, savaşa giden gençler ya ölecek veya esir düşerek köle olup satılacaklarını herkes biliyormuş. Köylüler toplanarak yine ihtiyarın yanına gelmişler.

Yine haklı olduğun kanıtlandı ihtiyar. Oğlunun bacağı kırık, ancak hiç olmazsa yanında. Oysa bizim çocuklar belki bir daha köye dönemeyecekler. Senin oğlunun bacağının kırılması, şansmış meğer. demişler.

Siz hala erken karar vermeye devam edin demiş ihtiyar. Ne olacağını kimseler bilemez oysa. Bilinen bir tek gerçek var o da benim oğlum yanımda, sizin çocuklar askerde. Ancak bunların hangisinin şans, hangisinin şanssızlık olduğunu ise sadece Allah biliyor. demiş.

Acelecilik

Acele karar vermeyin. Acele hareket etmeyin. O zaman sizin de hiçbir kimseden farkınız kalmaz. Hayatın sadece küçük bir parçasına bakarak tamamı hakkında acele karar vermekten kaçının.

Bir yol biterken bir yenisi başlar. Bir kapı kapanırken, bir başkası açılıverir. Bir hedefe ulaşırsınız, ancak daha sonra yüksek bir hedefin hemen yanı başında olduğunu fark edersiniz.

Unutmayın acele karar vermeyin, teenni ile hadiseleri bir bütün olarak değerlendirin. Elinizden geleni yapın eğer olmuyorsa Tevekkeltü alellah deyin. Yani Allah tevekkül ettim o ham hakimdir hem rahimdir abes iş yapmaz deyin vesselam…

Böl parçala yönet hakikatini anlatan hikayemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Osmanlıca isim nedir ve ismimi nerede bulurum derseniz sitemizdedir. 

Yazının Osmanlıcasını matbu hattan okumak isterseniz aşağıdaki görselden okuyabilirsiniz.

Acele Karar Matbu Hat 1
Acele karar verme Osmanlıca 1
Acele Matbu Hat 2
Acele karar verme Osmanlıca 2

 

Bu makaleyi paylaş
1 İnceleme
  • abdullah says:

    Acelecilik bizi yıkan şey.

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir