Melik İsmi Anlamı Nedir?

admin 241 Görüntüleme
6 Dk. Okuma süresi

Allah’ın Melik ismi anlamı nedir? Melik Esmasının faziletleri nelerdir? sorularının cevabını bu yazımızda anlatacağız. Cenab-ı hak müstefit eylesin ve rızası dairesinde yaşamayı bizlere  nasip eylesin inşallah. Melik esması tüm alemlerin yani bütün kâinatın tek yegane sahibi ve mutlak bir şekilde tek hükümdarı Allah demektir.

Melik ismi sözlükte mülk (melk, milk) kökünden türemiş bir sıfat olup görünen ve görünmeyen tüm alemlerin sahibi ve maliki manasına gelmektedir. Allah’ın güzel esmalarından olan El Melik bir çok derde deva olan çok kıymetli bir isimdir. Yani “Ya Melik” ism-i şerifi bizler için bir fırsattır. Zira bizler herşeyin sahibi ve maliki olan, zatında acziyet ve fakriyet olmayandan bir zattan istiyoruz. Ona dua ediyoruz.

Evat kainatın sahibi ve maliki olna Allah birdir. Bunu bizler kainatta süregelen nizamdan ve intizamdan biliyoruz. Şayet ortaklık veya ikilik olsaydı o vakit her yerde karışıklık olurdu. Nasıl ki bir yerde iki muhtar iki vali iki sultan olsa her şeyin karışacağı gibi kainatta da her şey karmakarışık olup tek düzelik olmazdı. İşte intizam tek meliki bize gösterir.

Melik İsminin Anlamı Nedir?

Tüm mahlukata yani yaratılmış olan her bir şey incelendiğinde mükemmel bir şekilde yaratıldığı ve mükemmel bir düzen içerisinde olduğunu görüyoruz. Zerreden şemse kadar hiçbir yerde ne bir başı boşluk ne bir düzensizlik asla yoktur. Her yerde işleyen bir düzen ve intizam görüyoruz.

Kainatta bulunan bu düzen ve intizam bize bütün idarenin tek bir yerden geldiğini gösteriyor. Zira çok eller karışsaydı yada bir şerik bir ortak olsaydı her yerde bir düzensizlik, karışıklık ve başı boşluk olurdu. Yani bir yerde iki muhtar yada iki vali yada iki sultan olsa karışıklık olacağı aşikardır.

Melik isminin manası başka bir deyişle dünya ve ahiret hayatındaki her şeye her aleme hakiki manada ve kayıtsız şartsız hakim ve malik (sahip) olan Allah’tır ve dilediği gibi tasarrufta bulunandır. Bu manada mülkün sadece Allah’a ait olduğu 30 kadar ayette tekrarlanmıştır.

İlginizi Çekebilir:   İbadet Nedir? İbadet Çeşitleri Nelerdir?

Melik ismi şerifi hadis mecmuasında yer almaktadır. Resûlullah’ın hususen teheccüd namazında melik isminin geçtiği dua ve zikirleri okuduğu rivayetlerde vardır.

Yine Peygamberimizin (sav) Hz. Ebu Bekir’e sabah ve akşam okunmak üzere öğrettiği dua metninde Cenab-ı Hak’ın bir vasfı olarak “her şeyin rabbi ve meliki” ifadesi bulunmaktadır. (Tirmizi)

Esma-i Hüsna konusunu inceleyen kelam ve tefsir alimleri melik ve malik isimlerinin manası olarak “görünen ve görünmeyen, bilinen bilinmeyen alemlere, dünya ve ahiret hayatındaki her şeye gerçek manada ve şartsız hakim olan ve kudreti olan, istediği gibi tasarrufta bulunan” şekilinde mana vermişlerdir.

Melik İsmi Hakkında Bir Ders

Alimler Allah’ın her şeyin tek maliki ve tek sahibi olduğu bilincini idrak eden birinin herhangi bir mahluka boyun eğmeyeceğini, korkmayacağını, başka bir kapı aramayacağını beyan ederler.

Çünkü O’nun kudreti ve zenginliği nihayetsiz ve her an ger yerde olduğu ile malikiyetine vakıf olanın bir başkasına değil sadece O’na yönelip ona yaklaşacağını söylerler.

İmamı Gazali hazretleri ise bu esması ile ğani esması arasında şöyle bir ilişki kurmuştur. Ğaniy demek “hiçbir şeye muhtaç olmayan”, melik ise “her şeyin kendisine muhtaç olan” manasını vermiştir.

Melik İsminin Fazileti

Her gün ya da her namazı eda ettikten sonra 90 defa “Ya Melik celle celalühü” zikrine devam eden birisi her türlü kötülüklerden mahfuz olur ve kazancı artar.

40 gün süre ile günlük 10201 kere “Ya Melik” esmasını okumaya devam eden kimseler Allah’ın büyük yardımlarına nail olup dertlerinden emin olurlar. Her gün güneş doğmadan evvel 90 defa “Ya Melik celle celalühû” zikrinden sonra Ali İmran suresi 26 ve 27. ayetlerini okuyan birisi nufuz sahibi olur. Mal ve mülk sahibi olur.

İlginizi Çekebilir:   Peygamberimizin Rahip Bahira ile Karşılaşması

Çarşamba günü  veya her gün güneş tam tepeden meyletmeye başladığı vakit 100 kere “Ya Melik celle celalühü” esmasını okuyan ve bu ismi sürekli vird edinen birisi üzüntülerden, gam ve kederlerden emin olur.

Sabah namazından yani fecirden evvel 120 defa “Ya Melik” esmasını zikretmeye devam edenler fakirlik çekmezler. Maddi ve manevi zenginliğe ulaşırlar. Güç ve iktidar sahibi olmak sözü dinlenir olanlardan olmak için “Ya Melik” esmasının zikrine devam edilmelidir. Hususen bu zikir Çarşamba günü güneş doğarken, İkindi namazından sonra ve gece yarısı saatinde 90 defa “Ya Melik celle celalühü” zikrine devam edilmelidir.

“Ya Melik” isminin zikrine devam edenler idareci ve yetkililerin yanında sayılanlardan sevilen, sözü sohbeti dinlenen kişilerden olur. Haklı olduğu davasını kazanmak dileyen birisi her gün 121 kez  “Ya Melik celle celâlühü” zikrine devam eder ise inşallah davasını kazanır.

Ruh ve sinir hastası olanlar her gün 90 kez “Ya Melik” esmasını okumaya devam ederlerse en kısa zamanda inşallah şifaya nail olurlar. Her vakit dediğimiz gibi okuduğumuzda ve istediğimizde sebeblerden değil sadece Allah’dan dilemeli ve samimane ihlasla dua etmeliyiz. 

Melik İsminin Ebced Değeri

El-Melik isminin ebced değeri ve zikir sayısı şu şekildedir. Ebced değeri 90 olup zikir günü Çarşamba günüdür. El-Melik isminin zikir saati ise sabah güneş doğarken ve ikindi namazı sonrası olduğu bildirilmiştir.

Bir Dua

Yüce Allah’tan bizleri bütün esmaların anlamını gerçek manada bilmeyi, tefekkür etmeyi ve onlarla dua etmeyi nasip buyursun. Bizleri istikametten ayırmadan rızası dairesinde yaşamayı nasip eylesin. Her şeyin sahibi olan yüce Allah’ım sen bizleri namerde değil merde bile muhtaç eyleme. Biz aciz ve fakir kullarının dualarını rahim ismi şerifin hürmetine hayırlara tebdil eyleyerek dergâhı izzetinde kabul eyle.Amin

Melik ismi şerifi makalemizden inşallah müstefid olursunuz. Allah’a emanet olun. Vesselam. Yine Allah’ın büyük isimlerinden olan Rahim İsmi hakkında bilgiler almak için linke tıklayınız.

 

Bu makaleyi paylaş
1 İnceleme
  • Abdurrahim Açıkgöz says:

    Allah (c.c) bizleri daima kendi isimlerini anmayı bizlere nasip etsin. Melik ismi hürmetine bizlere istediğimiz hayırlı isteklerimizi kabul etsin amin.

    Yanıtla

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir