Meleklerin çeşitleri nelerdir? Konusunda bilgiler vereceğiz. Evet melek lügatte “haberci, elçi ve kuvvet” manalarına gelmekte olup Allah’ın emrettiği vazifeleri yapan, duyu organlarımızla algılayamadığımız, göremediğimiz, daima kulluk eden, günah işlemeyen, nurani ve ruhani varlıklardır.
Melek denildiğinde Meleklere iman akla gelir. Bu İslam dininin temel esaslarından birisidir. Yani meleklere iman eden müminlerin en temel hususiyetlerinden olan gayba imanın bir göstergesidir.
Aynı zamanda Nur suresinin 136. ayeti bizlere meleklere iman etmeyi emreder. O ayet ise “Her kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve ahiret gününü inkar ederse o derin bir sapıklığa (dalalete) düşmüştür.” demektedir.
Melekler bütün alemlerde görevli olup onların sayılarını, görevlerini ve meleklerin çeşitleri hakkıyla yalnız Allah bilir. Sayıları için bir kıstas olması bakımından denilmiş ki her bir yağmur tanesini bir melek indirmektedir. Şu halde onların sayısını yalnızca Allah bilir.
Meleklerin Özellikleri Neler?
- Nurdan yaratılmışlardır.
- Manevi varlıklar olup insan gibi maddi değildir.
- İnsanlar gibi yemek, içmek, evlenmek, yorulmak, uyumak gibi özellikleri yoktur.
- Meleklerde ne dişilik ne erkeklik kavramı yoktur.
- Allah’ın emirlerine sorgusuz sualsiz olarak itaat ederler
- Devamlı ibadetle meşguldürler
- Meleklerin kanatları olabilir.
- Her birinin farklı vazifesi ve görevleri olup bunları yaparken yorulup, sıkılmazlar
Meleklerin Çeşitleri ve Görevleri
Melekler hem Allah’a (c.c.) hem ibadet yaparlar hem de farklı bir çok vazifeler yapmaktadırlar. Melekler içinde bazıları büyük melekler olarak geçmekte olup en çok bilinenler şu şekildedir.
Dört Büyük Melek
1- Cebrail (a.s.): Meleklerin en üstünü olup vazifesi Peygamberlere vahiy getirmektir. Aynı zamanda Yüce Allah’ı tesbih eder.
2- Azrail (a.s.): Yüce Allah’ın vazifelendirmesi ile yani izni ve takdiriyle yaratılmış olan tüm canlı varlıkların ruhunu almakla görevli melektir.
3- Mikail (a.s): Tabiat hadiselerini olaylarını idare etmekle görevlendirilmiştir. Aynı zamanda rızkın gönderilmesi, bolluk, kıtlık gibi şeyler ile her maddeyi hareket ettirmek onun vazifeleri arasında bulunmaktadır.
4- İsrafil (a.s.): İyha yani dirilişe ait meleklerin başı olup Kıyameti başlatacak olan sura üflemekle vazifelidir. Birinci üflemesi ile bu sesi işiten herkes Allah’tan hariç her canlı ölecek, ikincisi üflemesinde ise bütün canlılar tekrar dirilecektir.
Bu büyük meleklerden hariç, sayısını bilmediğimiz daha nice meleklerin çeşitleri vardır. Meleklere iman bütün bu meleklere imanı gerektirir. O meleklerden bazıları şunlardır:
Kiramen Katibin: İnsanların sağında ve solunda olan bu melekler iyilikler ve kötülükleri kayıt ederler.
Münker-Nekir: Kabre giren insanlara iman ile ilgili soru soracak olan meleklerdir.
Rıdvan: Cennet bekçisi olup cennette olan meleklerin lideridir.
Hamele-i Arş melekleri bu melekler arşı taşıyan melekler olup Allah’ı tespih ve zikirle görevlidirler. Allah’a çok yakın ve onun katında şerefli olan meleklerdir. Günahkar olanlar için Allah’tan bağışlanma dilerler.
Melaike-i müekkel melekleri ayetlerde geçtiği üzere dağlar taşlar gibi şuursuz varlıklar Allah’ı tespih ederler, her bir şuursuz varlıkların tesbihlerini, onlar namına şuurlu bir şekilde Allah’a takdim eden meleklerdir.
Cehennem melekleri bu meleklere “Zebani” denilmektedir. Liderleri ise Malik isimli melektir.
Hafaza Melekleri muhafaza eden yani koruyucu melekler olarak görevlendirilen meleklerdir.
İbad-ı müsebbih melekleri Cenab-ı hakkı her daim çeşitli şekillerde tesbih eden meleklerdir
Biz Müslümanlar ayetlerin ifadesi ile melek kavramı ve meleklerin çeşitleri konusunu kabul eder ve meleklere iman konusunda diğer iman maddeleri gibi iman ederiz vesselam.
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler hocam saygılar…